Ekstra Bladet

Fra fis til brandskid

Udgiver bog om ’Prutternes forunderli­ge verden’

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN hka@eb.dk

En prut får generelt folk til at grine – undtagen hvis den stinker voldsomt, for så råber folk: sviiiiiin.

I en ny bog prøver den mangeårige tegner på Ekstra Bladet, Morten Ingemann og journalist­en Hans Bjerregaar­d at føre os ind i ’Prutternes forunderli­ge verden’ med det aedle formål at af-tabuisere den løsslupne fjaert.

D’herrer, som også er maendene bag Ekstra Bladets Nytårstors­k, kaster sig lystigt ud i både kendte og ukendte pruttesean­cer – og ikke overrasken­de ender vi ved prutter og sex.

’Prutter er faktisk et temmelig udbredt faenomen, når vi dyrker sex. I den situation indtager vi jaevnligt stillinger, som ligefrem gør det nemmere, nogle gange naesten uundgåelig­t at slippe luft ud ...’

Den pinlige

Men naehh nej. Den slags har hverken Ingemann eller Bjerregaar­d personligt vaeret rodet ud i – eller også har de vaeret så optaget af akten, at de slet ikke opdagede den lugtende flatus.

– Min eneste – som jeg husker det – pinlige oplevelse med en prut var i første klasse i folkeskole­n. Vi var netop begyndt at saetter bogstaver sammen, og laereren spurgte, hvem der kunne stave til ’hus’. Jeg rakte hånden op og kom til tavlen, hvorefter laereren rakte mig et stykke kridt, som jeg desvaerre tabte. Da jeg bukkede mig efter kridtet, kom jeg til at slå en prut, og kammerater­ne skreg af grin. Men laereren blev stram og sendte mig tilbage på plads uden mulighed for at brillere med stavningen. Det var dybt traumatise­rende og min begrundels­e for at fjerne prutte-tabuet, forklarer Hans Bjerregaar­d.

Pruttemask­ine

Morten Ingemann kan intet huske om egne prutter, men han vil gerne fortaelle om sin ’fart-machine’. ’Fart’ betyder prut på engelsk og Ingemanns maskine kan på ti meters afstand styres til at lave pruttelyde.

– Vi har bla. brugt den på ferier, hvor vi har stillet den ved morgen-buffetten, og når så folk søvndrukne går rundt efter morgenmad, har jeg trykket på prut-udløseren. Den slags skaber naermest panik. Det er vildt morsomt, griner han og tilføjer:

– Jeg spiller golf med min ven Kim Sjøgren, der har sin ’driver’ (et jern, man slår kuglen ud med, red.) i et etui med en gris på. Hver gang, han skal ’drive’, slår han helt rituelt en ordentlig skid, hvorefter han kigger bebrejdend­e over på grisen på etuiet og siger: ’Hvor tit har jeg sagt, at du ikke må prutte, når nogen skal slå?’ Da jeg tålmodigt havde hørt det rigtigt mange gange, puttede jeg min pruttemask­ine ned i hans golftaske, og til sidst var han ved at blive skør, fordi han ikke kunne regne ud, hvor de pruttelyde kom fra. Normalt var de jo hans egne. Og jeg indrømmer, at den øverste af de fem pruttestyr­ker er en ordentlig brandskid, og den kan høres langt vaek.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Morten Ingemann og Hans Bjerregaar­d, som også står bag Ekstra Bladets Nytårstors­k, er på banen med ’Prutternes forunderli­ge verden’.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Morten Ingemann og Hans Bjerregaar­d, som også står bag Ekstra Bladets Nytårstors­k, er på banen med ’Prutternes forunderli­ge verden’.
 ?? FAXIMILE AF FORSIDEN ?? En paen del af disse bøger vil nok dukke op som mandelgave­r.
FAXIMILE AF FORSIDEN En paen del af disse bøger vil nok dukke op som mandelgave­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark