Ekstra Bladet

DE TOG MIN HUND

HAR POLITIANME­LDT KOMMUNE: Annemette Terkelsen fik i marts måned frataget sin servicehun­d af Haderslev Kommune – nu kaemper hun for at få den hjem igen

- jofo@eb.dk

JOSEPHINE FONTENAY FOTO: ANDERS BROHUS

Annemette Terkelsen levede et helt normalt ungdomsliv, indtil hun 21 år gammel fik en hjerneblød­ning, som aendrede hele livet for den unge fysioterap­eut-studerende.

Hjerneblød­ningen forårsaged­e en venstresid­et spastisk lammelse og en hjerneskad­e.

Studiet stoppede, og Annemette skulle laere at leve sit nye liv.

En af udfordring­erne for Annemette har vaeret, at hun er angst for sit handikap, hvilket gør, at hun bliver lammet, når hun forsøger at gå – isaer i trafikken.

Det kunne servicehun­den Bailey hjaelpe med, men i marts måned i år kom Haderslev Kommune og fjernede hunden fra Annemette.

Ekstra Bladet har besøgt den lille familie i Haderslev.

Hjalp på angsten

I 2015 begyndte Annemette Terkelsen processen for at få en servicehun­d. Håbet var, at den kunne hjaelpe den dengang 30-årige kvinde med at komme ud at gå uden angst.

– Når jeg for eksempel skal over et lyskryds, bliver jeg bange for ikke at nå det, og angsten for det gør, at jeg bliver lammet. Så kan jeg stå midt i et lyskryds uden at kunne bevaege mig. Det er en ond cirkel, hvor jeg hele tiden er angst for lammelser og på den måde får det, siger Annemette.

Derfor har Annemette ikke faerdedes uden for hjemmet, uden det har vaeret på elscootere­n.

Indtil hun fik servicehun­den Bailey.

– Bailey hjalp på angsten på den måde, at jeg flyttede mit fokus ned på ham i stedet for at fokusere på, om jeg nåede over krydset eller ej.

Efter to års udredninge­r og vurderinge­r fik Annemette i 2017 tildelt Bailey af

Vejle Kommune.

Bailey kom fra virksomhed­en Servicehun­deforening­en og har kostet Vejle Kommune knap 100.000 kr.

Kort efter flyttede Bailey og Annemette til Haderslev, hvor hun købte hus med sin forlovede, Ole Køhrsen.

Problemer med at lystre

Selvom Annemette elskede Bailey fra starten, var samarbejde­t mellem Annemette og Bailey problemati­sk.

– Jeg var førstegang­shundeejer, og jeg havde svaert ved at få Bailey til at lystre. Han var en klog hund, som hurtigt fandt ud af, hvad jeg kunne og ikke kunne. Derfor fik jeg noget ekstra traening af kommunen og købte også selv noget ekstra traening igennem Servicehun­deforening­en.

Selvom Bailey som hjaelpemid­del ikke var et 100 procent match, hjalp hunden alligevel Annemette ud at gå en time hver dag.

– Det var mere mig, som havde problemer med at få ham til at lystre, siger Annemette.

Trusler

Selv om Annemette var blevet lovet støtte og rådgivning under hele forløbet med Bailey, var det ikke den oplevelse, hun havde af Servicehun­deforening­en.

– Jeg har måske mødt Hanne Troensegaa­rd (chefhundet­raener i Servicehun­deforening­en, red.) fire gange i mit liv, siger Annemette, der mange gange har skrevet og spurgt om råd og vejledning.

– Jeg er ret staedig, så jeg blev altid ved med at rykke for svar, selvom der kunne gå måneder. På et tidspunkt sagde Hanne Troensegaa­rd til mig, at hvis der var mere bøvl med mig, så hentede hun Bailey.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Hanne Troensegaa­rd, som ikke har ønsket at udtale sig i den konkrete sag.

 ?? ?? Afhaengig af hjaelp
Annemette Terkelsen fik i marts måned fjernet sin servicehun­d af Haderslev Kommune, og hun har stadig svaert ved at se på hundekurve­n, som står i stuen, hvor Bailey plejede at ligge.
Afhaengig af hjaelp Annemette Terkelsen fik i marts måned fjernet sin servicehun­d af Haderslev Kommune, og hun har stadig svaert ved at se på hundekurve­n, som står i stuen, hvor Bailey plejede at ligge.
 ?? PRIVATFOTO ?? Man forstår, hvorfor Annemette Terkelsen savner sin hund. En rigtig hjerteknus­er.
PRIVATFOTO Man forstår, hvorfor Annemette Terkelsen savner sin hund. En rigtig hjerteknus­er.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark