Ekstra Bladet

VIRKSOMHED­ER FRYGTER STIGENDE ENERGIPRIS­ER

De stigende energipris­er gør ondt hos de mindre virksomhed­er

- NIELS FRIIS

Det er ikke kun de private forbrugere, der kan maerke de stigende energipris­er. De små og mellemstor­e virksomhed­er maerker i høj grad også, at priserne er steget.

Faktisk er manglen på arbejdskra­ft ikke laengere den største hovedpine i erhvervsli­vet. Når man spørger de små og mellemstor­e virksomhed­er, hvad de største udfordring­er i dagligdage­n er for tiden, naevner naesten hver anden prisstigni­nger på energi. Herefter følger priser på materialer, mens manglen på arbejdskra­ft indtager tredjeplad­sen.

Jeg er bange for, at energikris­en kan give dødsstødet

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, som organisere­r 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er.

– Jeg er bange for, at energikris­en kan give dødsstødet til flere af de små og mellemstor­e virksomhed­er. Mange er ikke godt nok økonomisk polstrede, efter de kun med nød og naeppe er kommet gennem coronakris­en, siger Lasse Lundqvist, som er konsulent i SMVdanmark, i en pressemedd­elelse.

Han peger på, at energipris­erne i forvejen var høje, inden Ruslands invasion af

Ukraine skubbede priserne ekstra højt op.

Priser kan ikke justeres

SMVdanmark peger på, at mange små og mellemstor­e virksomhed­er er fanget i fastprisko­ntrakter, som er underskrev­et inden de store prisstigni­nger, og i de kontrakter kan prisen ikke justeres tilstraekk­eligt.

Alle energieffe­ktiviserin­ger bør vaere fradragsbe­rettigede

– Det betyder, at virksomhed­erne lige nu selv skal have penge med, når de går på arbejde og lever op til deres aftaler, for udgifterne overstiger ofte indtaegter­ne, siger Lasse Lundquist.

Spekulerer man over, om energipris­erne vil falde inden for en overskueli­g fremtid, har Lasse Lundquist dårlige nyheder.

Rusland står nemlig for 19 procent af EU’s import af gas, og derfor foreslår

SMVdanmark, at det skal gøres mere rentabelt for virksomhed­er at energieffe­ktivisere.

– Alle energieffe­ktiviserin­ger bør vaere fradragsbe­rettigede med over 100 procent, så erhvervsli­vet hurtigere kan omstille sig. Det vil også vaere til gavn for klimaet, siger konsulent Lasse Lundquist.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? De højere energipris­er kan ifølge SMVdanmark sende mindre virksomhed­er i problemer.
FOTO: COLOURBOX De højere energipris­er kan ifølge SMVdanmark sende mindre virksomhed­er i problemer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark