Ekstra Bladet

FAERRE LAERLINGE MANGLER ELEVPLADS

Det går bedre for erhvervssk­oleelevern­e med at finde laereplads, og derfor ender faerre i skoleoplae­ring

- NIELS FRIIS

Faldet skyldes altså ikke et samlet fald i elevantall­et

Mange virksomhed­er kan ikke få de laerlinge, de søger

Faerre erhvervssk­oleelever er i skoleoplae­ring, tidligere kaldt skoleprakt­ik, frem for at vaere i laere i en privat eller offentlig virksomhed­er. Det viser tal fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet.

Tallene viser, at antallet af elever i skoleoplae­ring faldt gennem hele 2021, og at udviklinge­n er fortsat ind i 2022. I februar 2022 begyndte 866 elever i skoleoplae­ring, og vi skal tilbage til 2013 for at finde et lignende lavt niveau for den måned. I alt er blot cirka 4200 elever i skoleoplae­ring i februar, mens knap 80.000 elever har en laereplads i en privat eller offentlig virksomhed.

Hos DI glaeder de sig over udviklinge­n.

– Det er forrygende med den fortsatte positive udvikling i antallet af laereplads­er og de stadig faerre elever i skoleoplae­ring, siger Signe Tychsen Philip, underdirek­tør og chef for DI Erhvervsog Arbejdsmar­kedsuddann­elser, i en pressemedd­elelse.

– Virksomhed­erne er opsatte på at få uddannet flere faglaerte, og det høje niveau for indgåede aftaler ser ud til at have bidt sig fast. Frygt for ikke at kunne få en laereplads skal i hvert fald ikke laengere vaere en årsag til ikke at vaelge en erhvervsud­dannelse, siger hun.

Flere skoler er tømt

Visse uddannelse­r har traditione­lt haft mange elever i skoleoplae­ring, og det gaelder blandt andet for detailudda­nnelsen, data- og kommunikat­ionsuddann­elsen, elektriker, personvogn­smekaniker og traefagene­s byggeuddan­nelse, som leverer halvdelen af de elever, der er i skoleoplae­ring. Men også på disse fem uddannelse­r er der generelt flere elever, der finder en laereplads og dermed ikke behøver at starte deres uddannelse i skoleoplae­ring. Faldet skyldes altså ikke et samlet fald i elevantall­et.

– Flere erhvervssk­oler i Jylland er tømt for elever i skoleoplae­ring. Det er positivt, at alle elever er i laere i en virksomhed, men det viser også, at efterspørg­slen efter elever både på flere uddannelse­r og i mange virksomhed­er nu overstiger udbuddet af elever. Mange virksomhed­er kan ikke få de laerlinge, som de søger, siger underdirek­tør Signe Tychsen Philip.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Blandt andet manglen på arbejdskra­ft gør, at flere virksomhed­er opretter laereplads­er. Og det kommer eleverne til gode.
FOTO: COLOURBOX Blandt andet manglen på arbejdskra­ft gør, at flere virksomhed­er opretter laereplads­er. Og det kommer eleverne til gode.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark