Ekstra Bladet

FLERE VIRKSOMHED­ER ER GÅET KONKURS: – DET ER MEGET RISIKABELT

Selvom landets håndvaerke­re har haft travlt de senere år, har antallet af konkurser i bygge- og anlaegsbra­nchen vaeret stigende

- NIELS FRIIS

Ikke alle steder i landet er det let at få fat i en håndvaerke­r, hvis man har brug for hjaelp i hjemmet, for de danske håndvaerke­re har travlt.

Trods travlheden var der naesten dobbelt så mange konkurser i marts måned i år som i måneden før.

Konkursern­e har ramt flere brancher, men isaer stod bygge- og anlaegsbra­nchen for skud, viser opgørelser fra

Danmarks Statistik. Årsagen skal blandt andet findes i, at travlheden har medført manglende fokus blandt håndvaerke­rvirksomhe­derne, mener Frank Barrit, der er statsautor­iseret revisor hos BDO, og som har mere end tyve års erfaring i at rådgive revisionsv­irksomhede­ns branchegru­ppe for håndvaerke­re.

Han peger på, at der har vaeret så travlt de seneste år, at mange håndvaerke­re siger ja til den første kunde, der ringer, uden at overveje, om opgaven matcher virksomhed­en.

– De ender med at arbejde uden for deres kompetence­område og tager opgaver, de faktisk ikke tjener penge på, samt opgaver, der er for store. Det er meget risikabelt, siger Frank Barrit i en pressemedd­elelse.

– Jo større en opgave er, jo mere farlig er den også i en tid med uforudsige­lige prisstigni­nger på materialer. Samtidig er der også større risiko for at lave fejl i opgaven og i timebudget­tet, og det kan hurtigt blive dyrt, siger han.

Usikker periode

Netop denne periode er saerlig usikker, fordi der både skal tilbagebet­ales coronalån, ligesom den aktuelle situation i Ukraine er med til at skabe et mere usikkert marked, lyder det fra Frank Barrit.

– Først havde vi corona, men nu har vi også krig, inflation og energikris­e. Mit råd til håndvaerke­rne er at specialise­re sig og tage de opgaver, de er gode til. På den måde kan de også give kunderne den rådgivning, de ikke kan google sig til.

Danmarks Statistik forventer, at der i løbet af april og maj vil komme omkring 900 konkurser i alle brancher, og det skyldes, at de allerede ‘udestående’ konkurser og tvangsoplø­sninger fra januar og februar vil blive realiseret i de måneder.

Jo større en opgave er, jo mere farlig er den også i en tid med uforudsige­lige prisstigni­nger

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING ?? Trods travlhed er antallet af konkurser i bygge- og anlaegsbra­nchen steget.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING Trods travlhed er antallet af konkurser i bygge- og anlaegsbra­nchen steget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark