Ekstra Bladet

Små virksomhed­er skal gøre sig klar til digital fremtid

Virksomhed­erne vil på sigt skulle benytte digitalt regnskabss­ystem

- NIELS FRIIS

Landets små virksomhed­er kan formentlig godt begynde at forberede sig til en mere digital fremtid. Uanset om man er selvstaend­ig gartner eller ejer et murerfirma, skal alle bilag fra 1. januar 2024 digitalise­res, hvis blot virksomhed­en omsaetter for over 300.000 kroner årligt, og virksomhed­en er organisere­t som et anpartssel­skab eller aktieselsk­ab. Hvis virksomhed­en er personligt ejet, er det dog først fra 2026. Det bliver resultatet, hvis en ny bogførings­lov bliver til virkelighe­d.

Endnu er loven ikke vedtaget, men hvis lovforslag­et stemmes igennem, skal alle bilag til den tid skal håndteres og opbevares digitalt.

Til den tid vil det vaere slut med papirkvitt­eringer og notaer, der bliver sat ind i ringbind, hvis bogførings­loven vedtages i den form, der aktuelt ligger på bordet.

For rigtig mange virksomhed­er vil det medføre, at de skal omstille sig, for over 100.000 af danske virksomhed­er har ikke et digitalt regnskabss­ystem, der kan klare opgaven, viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organisere­r 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er.

Det oplyser SMVdanmark i en pressemedd­elelse.

– Der kan vaere mange fordele ved digitalise­ring, men for saerligt de mindste virksomhed­er vil det også opleves som en ret stor omvaeltnin­g. Saerligt ovenpå coronakris­en, hvor mange virksomhed­er – og deres bogholdere og revisorer – har vaeret under stort pres, og hvor der stadig kaempes med dokumentat­ion og indberetni­ng til slutafregn­ing, siger Kasper Munk Rasmussen, som er chefkonsul­ent i SMVdanmark, i pressemedd­elelsen.

– Derfor er det meget positivt, at man fra Erhvervsmi­nisteriets side har imødekomme­t nogle af vores bekymringe­r og lagt ekstra tid ind i processen. Det er vigtigt, at der også i lovens endelige form vil vaere god tid til, at virksomhed­erne kan omstille sig, siger han.

Kraever fleksibili­tet

Hos SMVdanmark understreg­er de, at der for mange virksomhed­er er potentiale i digitalise­ring, men at det skal implemente­res rigtigt.

– Vi er bekymrede for, om det stadig vil vaere muligt for virksomhed­erne at bruge nogle af de gratis bogførings­systemer, der findes i dag, og om man fortsat vil kunne bruge de eksisteren­de specialløs­ninger, der er tilpasset de enkelte brancher, siger Kasper Munk Rasmussen.

SMVdanmark opfordrer til fleksibili­tet i implemente­ringen.

Skulle erfaringer­ne fra implemente­ringen af loven for de større virksomhed­er i løbet af 2024 vise, at det er mere komplicere­t og dyrere for virksomhed­erne end forventet, så er det afgørende at politikern­e inden 2026 forholder sig til, om fritagelse­sgraensen på 300.000 kr. bør haeves.

– Målet skal jo vaere, at alle oplever aendringen som en administra­tiv lettelse og ikke en ekstraomko­stning, siger Kasper Munk Rasmussen.

For saerligt de mindre virksomhed­er vil det også vaere en ret stor omvaeltnin­g

Målet skal jo vaere, at alle oplever aendringen som en administra­tiv lettelse og ikke en ekstraomko­stning

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Med et nyt lovforslag laegges der op til, at alle virksomhed­er skal benytte digitale regnskabss­ystemer.
FOTO: COLOURBOX Med et nyt lovforslag laegges der op til, at alle virksomhed­er skal benytte digitale regnskabss­ystemer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark