Ekstra Bladet

KLARE TEGN PÅ SVINDEL

-

På hjemmeside­n sikkerdigi­tal.dk, som Digitalise­ringsstyre­lsen og Erhvervsst­yrelsen står bag, kan man blive klogere på digitale trusler, som den almindelig­e dansker kan blive udsat for i hverdagen.

Der er mange tegn, du med fordel kan holde øje med, når du handler brugte varer med andre. Her får du vigtige punkter at holde øje med:

1

Når du køber en vare på nettet

A) Hvis varen saelges meget billigere end andre steder på internette­t, så kan det vaere et tegn på, at der er tale om fup, og at saelger forsøger at lokke dig i en faelde.

B) Hvis saelger opfinder spøjse ’undskyldni­nger’ for, at du ikke kan få lov til at se varen, inden du køber, kan der også vaere tale om svindel. Det er en god idé altid at insistere på at møde saelger ansigt til ansigt og se varen fysisk, inden du betaler for den.

2

Når du saelger en vare på nettet

A) Hvis køber rigtig gerne vil have dig til at sende varen, uden at du har mødt vedkommend­e, er det også et tegn på, at du skal passe på. Det er altid en god idé at lave handlen ansigt til ansigt, så du også kan tjekke, at du får dine penge, så snart du udleverer varen.

B) Du skal altid vaere helt sikker på, at køber nu også har overført pengene til dig, selvom vedkommend­e viser dig et ’bevis’ på, at pengene er gået igennem. Tjek altid, om du kan se, at pengene er gået ind på din konto eller MobilePay – også selvom køber giver udtryk for at ’have travlt’.

3

Sådan kan du tjekke saelgers profil

A) Du kan tjekke, om saelger har bekraeftet sin identitet med Nem-id eller Mit-id. Det øger nemlig sandsynlig­heden for, at vedkommend­e også er den, som personen udgiver sig for at vaere.

B) Det kan også vaere en god idé at tage detektivha­tten på og gå på undersøgel­se på sociale medier eller Google. Hvilke informatio­ner kan du finde om saelger? Og ser vedkommend­es Facebook-profil trovaerdig ud?

Her kan du kigge på, om profilen har et profilbill­ede, og om der mangler centrale oplysninge­r.

For eksempel bør profilen ikke vaere alt for nyoprettet eller have få ’venner’.

Kilde: Digitalise­ringsstyre­lsen og Erhvervsst­yrelsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark