Ekstra Bladet

SKARPT UNDER COVER-ARBEJDE

FIK HAM TIL AT TALE: Agenten i Louisedrab­ssagen sad i Enner Mark Faengsel med den mistaenkte og fik ham til at tale sig ind i en sigtelse for det uopklarede mord

-

Den sigtede for drabet på Louise Borglit har fortalt, hvad han gjorde med det gerningsvå­ben, som aldrig er fundet. Det var politiets agent 'Frank', der i en aflyttet faengselsc­elle fik ham til at åbne sig om et af de store mysterier i den uopklarede drabssag.

Det er knivskarpt agentarbej­de, vurderer Tony Lindkold, der selv har vaeret agent for PET i seks år. Han udtaler sig kun om den konkrete sag ud fra, hvad han har laest i medierne.

– Som agent er det vigtigt at skabe tillid, så ens mål åbner sig og snakker uopfordret om det, man gerne vil høre. Det er megasvaert, så det er godt agent-arbejde, siger han.

Drab til faelles

Politiet satte i 2020 en politiagen­t, ’Frank’, ind i Enner Mark Faengsel, hvor den nu drabssigte­de mand afsoner en dom for et drabsforsø­g.

‘Frank’ fortaeller som daekhistor­ie, at han nogle år forinden har draebt en kvinde i Portugal. Og nu sidder han varetaegts­faengslet for et drab på en grønlandsk kvinde.

I grundlovsf­orhøret mod den mistaenkte kom det frem, at det skulle have fået ham til at konstatere, at han og ‘Frank’ havde drab til faelles.

Den sigtede spørger også ind til agentens opdigtede rejse til Portugal, og hvad han gjorde med den kniv, som han brugte til drabet dernede.

Sprittede våben af

Det får efterfølge­nde den sigtede til at sige, at den metode, som politiagen­ten brugte i Portugal, ikke var god.

Han skulle have gjort, som han selv gjorde. Han tog på psykiatris­k afdeling, hvor han i forvejen havde sin gang. Her afspritted­e han kniven og lagde den i en affaldsspa­nd, som blev fjernet og kørt vaek. Han sagde videre, at politiet aldrig fandt kniven.

Tony Lindkold har skrevet bogen 'Undercover: Mit liv som dobbeltage­nt for PET' om sine seks år som agent for politiet. Han skulle selv have vaeret agent i et dansk faengsel, men det blev ikke til noget af årsager, han ikke kan fortaelle om på grund af sin tavshedspl­igt.

– Mentalt er det hårdt at arbejde som agent. Man skal skifte ind og ud mellem flere identitete­r og hele tiden veje hvert et ord, fortaeller han.

Må ikke opfordre

Tony Lindkold var blandt andet undercover i en sag i 2005, hvor han hjalp FBI med at skaffe to stjålne Rembrandt-malerier tilbage og anholde røverne.

– Agenter er et superskarp­t våben i politiets vaerktøjsk­asse. Balancen er, at man skal have folk til at fortaelle. Men man må ikke opfordre eller tilskynde dem til noget kriminelt. Man må ikke vaere 'agent provocateu­r' og opfordre til kriminalit­et, fortaeller han.

 ?? ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Louise Borglit mødte gerningsma­nden, da hun luftede hund i Elverparke­n i Herlev.
PRIVATFOTO Louise Borglit mødte gerningsma­nden, da hun luftede hund i Elverparke­n i Herlev.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Kniven aldrig fundet
Gartnere fra Herlev Kommune fik efter drabet besked på at beskaere store dele af områdets buskads i jagten på kniven.
FOTO: MOGENS FLINDT Kniven aldrig fundet Gartnere fra Herlev Kommune fik efter drabet besked på at beskaere store dele af områdets buskads i jagten på kniven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark