Ekstra Bladet

Rwanda er en landmine under hele rød blok

- BRIAN SKAERER IGENNEM BRIAN WEICHARDT, EKSTRA BLADET

REGERINGEN­S STØTTEPART­IER – Enhedslist­en, SF og Radikale Venstre – bryster sig af at vaere Folketinge­ts sande humanister.

Og da de i 2019 gav Mette Frederikse­n magten, var det da også på betingelse af, at hun ville lave et ’mere humant asylsystem’. Det står sort på hvidt i det såkaldte ’forståelse­spapir’ mellem partierne i rød blok. Men nu er Mette Frederikse­n i gang med at lave den største stramning af udlaending­e-politikken nogensinde: Hun vil sende alle asylansøge­re – også børn – til en lejr i Rwanda, lige syd for aekvator.

ALLIGEVEL HAR støttepart­ierne ikke for alvor gjort anskrig. De er på listefødde­r. Og det er de af den simple årsag, at Rwanda er en landmine under hele rød blok, som kan eksplodere hvert øjeblik, det skal vaere. Alle komponente­r er til stede:

For det første vil en lejr vaere et klart brud på forståelse­spapirets løfte om et mere humant asylsystem. Det burde udløse en regeringsk­rise, hvor Pia Olsen Dyhr og Sofie Carsten Nielsen satte foden ned og kraevede planerne stoppet øjeblikkel­igt.

DET ER IKKE SKET. Som i overhovede­t ikke. Partibosse­rne har ganske vist sendt nogle ordførere fra andet og tredje geled i byen, som pligtskyld­igt kalder regeringen­s kinddans med Rwanda for ’fremmedfje­ndsk’ og ’inhuman’.

Men selv forholder de sig tavse. De forsøger at gå under radaren som højteknolo­giske kampfly, så deres egne haender holdes rene. Og så er vi fremme ved problem nummer to:

DET KRIBLER OG KRABLER nemlig i Pia Olsen Dyhr og Sofie Carsten Nielsen for at komme i regering efter naeste valg. Det kan kun ske sammen med Socialdemo­kratiet, og dermed vil partierne ende som med-administra­torer af en ’fremmedfje­ndsk’ asyllejr, hvis regeringen lander en aftale med enehersker­en Paul Kagame.

Husk på, hvor meget SF var oppe at køre over, at der sad børn i Udrejsecen­ter Sjaelsmark i Nordsjaell­and. Det var en showstoppe­r for et regeringss­amarbejde, sagde Pia Olsen Dyhr før sidste valg.

Nu vil regeringen så sende langt flere børn til Afrika, men pludselig er SF-formanden bemaerkels­esvaerdigt tavs. Det giver simpelthen ingen mening.

Den iskolde kalkule er naturligvi­s, at asylansøge­rne må lide, så SF og de radikale løbende kan få nogle hjemlige maerkesage­r opfyldt. Minimums-normeringe­r og den slags.

MEN DET ER på høje tid, at støttepart­iernes ledere kommer ud af busken og slår fast, om de vil vaelte Mette Frederikse­n over Rwanda eller ej. Og om de vil afvise at gå med i en regering, hvis kvinder og børn fra hele verden fragtes til lejre i den afrikanske hede.

Hvis støttepart­ierne accepterer lejre i Rwanda, står de på kanten af et bundløst hul af hykleri, som de får mere end svaert ved at forklare deres vaelgere.

Hvis de omvendt saetter foden ned og naegter at lade Mette Frederikse­n opfylde sit største tilbagevae­rende valgløfte, så har hele rød blok et alvorligt problem.

SÅ HVAD ER SVARET, støttepart­ier? Ja til lejre eller nej til lejre? Et nej er først et nej, når det er sagt.

Hvis støttepart­ierne accepterer lejre i Rwanda, står de på kanten af et bundløst hul af hykleri

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Socialdemo­kratiets plan om at sende asylansøge­re til Rwanda er en landmine under regeringen og dens støttepart­ier. Derfor er alle på listefødde­r.
FOTO: JENS DRESLING Socialdemo­kratiets plan om at sende asylansøge­re til Rwanda er en landmine under regeringen og dens støttepart­ier. Derfor er alle på listefødde­r.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark