Ekstra Bladet

POLITIKER FIK SAERBEHAND­LING

EGEDAL KOMMUNE gav deres eget byrådsmedl­em Ulrik John Nielsen saerbehand­ling, da de gav ham lov til at opføre et stort hus på hans private grund uden at forlange afgørende dokumentat­ion

- LOUISE ENSTRØM lve@eb.dk

Hvor alle andre borgere, der gennem tiden har ønsket at opføre en landbrugsm­aessig erhvervsbo­lig på deres ejendomme i Egedal Kommune, er blevet trukket igennem den kommunale bureaukrat­i-mølle, lod forvaltnin­gen deres eget byrådsmedl­em Ulrik John Nielsen slippe noget nemmere.

Det viser en aktindsigt i alle sager lig politikere­ns fra perioden 2012-2019, og det får Frederik Waage, der er professor i forvaltnin­gsret ved Syddansk Universite­t, til at spaerre øjnene op.

Det er problemati­sk for kommunen, for det vil vaere i strid med det forvaltnin­gsretlige lighedspri­ncip

– Kommunen siger, at de blot følger praksis, men de aktindsigt­er, som Ekstra Bladet har fået i andre borgeres sager, viser jo, at man i praksis stiller vaesentlig­t højere dokumentat­ionskrav. Det er problemati­sk for kommunen, for det vil vaere i strid med det forvaltnin­gsretlige lighedspri­ncip, hvis man som kommune stiller vidt forskellig­e dokumentat­ionskrav, siger han.

Intet odiøst

Som Ekstra Bladet tidligere har fortalt, byggede Ulrik John Nielsen, der i dag er formand for planudvalg­et, i 2019 et stort hus til sine pensionere­de foraeldre ved siden af sit eget under påskud af, at der var tale om en såkaldt medhjaelpe­rbolig til landbrugsa­nsatte.

Egedal Kommune kraevede dog aldrig, at han redegjorde for, at han rent faktisk også levede op til kravene. Det var der dog intet odiøst i lød det i forbindels­e med Ekstra Bladets første historie om sagen.

Men det er altså en sandhed med modifikati­oner, viser det sig.

Masser af dokumentat­ion

I alt findes der fire lignende sager, og faelles for dem er således, at der på dem ligger

dokumentat­ion i form af redegørels­er over ansøgernes landbrugsd­rift, korrespond­ancer mellem kommunen og ansøgeren, hvor kommunen stiller flere spørgsmål til forholdene på de pågaeldend­e ejendomme og de ansattes tilknytnin­g samt krav om indsendels­e a fans aet telses kontrakter.

En af sagerne valgte borgeren øjensynlig­t aldrig at følge til dørs, i to af sagerne fik borgerne – som følge af kommunens møjsommeli­ge sagsbehand­ling – afslag, mens den sidste ansøgning blev trukket tilbage på grund aflang sagsbehand­lingstid.

Ulrik John Nielsen er således den eneste, der har fået tilladelse til at opføre en medhjaelpe­rbolig i perioden.

Forklaring udbedes

Også på Københavns Universite­t vaekker Egedal Kommunes håndtering af politikere­ns byggesag undren.

– Kommunen siger indledning­svist, at den generelt ikke har sagsbehand­let skriftligt i denne type sager, hvad der i givet fald er en fejl, siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltnin­gsret.

– Det svaekker trovaerdig­heden af kommunens forklaring, at der så viser sig at vaere fire andre sager, hvor man i en vis grad netop har den skriftlige dokumentat­ion fra ansøgerne.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Ulrik John Nielsen, gruppeform­and for Lokalliste­n Ny Egedal, har efterhånde­n fremført ikke så få udlaegning­er af, hvad landbrugsd­riften på hans ejendom består i. Indsat: Ekstra Bladet 17. marts.
FOTO: JONAS OLUFSON Ulrik John Nielsen, gruppeform­and for Lokalliste­n Ny Egedal, har efterhånde­n fremført ikke så få udlaegning­er af, hvad landbrugsd­riften på hans ejendom består i. Indsat: Ekstra Bladet 17. marts.
 ?? ?? Et udpluk af den dokumentat­ion, der findes for kommunens udførlige sagsbehand­ling fra de andre borgeres sager, men som altså ikke findes på Ulrik John Nielsens sag.
Et udpluk af den dokumentat­ion, der findes for kommunens udførlige sagsbehand­ling fra de andre borgeres sager, men som altså ikke findes på Ulrik John Nielsens sag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark