Ekstra Bladet

REKTOR I SHITSTORM

ERKENDER HÅRD KULTUR PÅ ’HERLUF’: Rektor på Herlufshol­m, Mikkel Kjellberg, står midt i en shitstorm efter en TV 2-dokumentar, hvilket har tvunget ham til at indse, at der er noget, der er råddent på kostskolen

- EMMA BUSK FREDERIKKE STAGE RUNE MELCHIOR SJØRVAD THOR CARLSKOV eb@eb.dk; fs@eb.dk; rms@eb.dk; tc@eb.dk

Blikket flakkede desperat, og de konkrete svar på aetsende kritik var få, da rektor på kostskolen Herlufshol­m, Mikkel Kjellberg, torsdag aften tonede frem på skaermen i TV 2-dokumentar­en ’Herlufshol­ms hemmelighe­der’.

Skolen, hvor Danmarks kommende konge, prins Christian, går, fik en tur i gabestokke­n for sin naermest feudale, hierarkisk­e kultur, der giver sig udslag i blandt andet naermest systemiske gennembank­ninger, kraenkelse­r og overgreb mod isaer de yngre elever.

Jeg er dybt rystet, for min søn har kun gode minder fra sin skoletid på Herlufshol­m.

Prinsesse Alexandra

– Billederne og historiern­e fra Herlufshol­m er det alvorligst­e, jeg har set i de årtier, jeg har beskaeftig­et mig med skoleverde­nen.

Pernille Rosenkrant­z-Theil, børne- og undervisni­ngsministe­r

Det billede kunne Kjellberg på ingen måde genkende, mens han blev interviewe­t til dokumentar­en.

Morgenstun­d har tis i mund

Fredag morgen havde rektor dog fået sovet på det, naeppe saerlig godt, og han lovede derefter bod og bedring over for DR Sjaelland.

Skolen vil afskaffe eller aendre usunde traditione­r, siger rektoren.

Og det arbejde har han nu sat i gang, fortaeller Kjellberg til Ekstra Bladet.

– Jeg har haft et møde med elevrådet i dag, hvor jeg har bedt dem om at gå i gang med at se på, hvilke traditione­r vi har, der kan tolkes som understøtt­ende for en voldelig adfaerd eller hierakiska­bende, for det er noget af det, vi ikke vil have på skolen, siger han og fortsaette­r:

– Jeg kommer til at arbejde sammen med både elever, personale og foraeldre om denne her opgave, for vi vil ikke have, at der skal herske tvivl om, at der ikke skal vaere en voldelig kultur på skolen.

Mikkel Kjellberg fortaeller videre, at der blandt eleverne er opbakning til den kommende indsats.

Kovending

Til DR siger han: – Jeg starter allerede i dag en proces med eleverne med henblik på, at vi skal afskaffe og aendre alle traditione­r, der har en flig af usund kultur i sig.

– Vi har vaeret overbevist om, at vi havde taget et solidt livtag med rester af hård kultur, men vi har ikke vaeret gode nok til at se de sager, der har vaeret, og der skal vi indføre tiltag, som opdager alt, siger Mikkel Kjellberg.

Det er ingen hemmelighe­d, at der altid har hersket en ‘survival of the fittest-kultur’ dernede.

Katerina Pitzner, Diamantfam­ilien, tidligere elev

Kovendinge­n og selvransag­elsen har lignet eneste udvej, efter at dokumentar­en blev sendt torsdag aften.

TV 2 havde talt med omkring 50 tidligere elever, og Ekstra Bladet har via aktindsigt­er gravet flere detaljer frem, der for hvert gruopvaekk­ende citat skaber billedet af en kultur, der enten er eller altid har vaeret langt ude i hampen med sine, og vi naevner i flaeng, fingre i numsen, kneblinger og bagbinding­er, urincockta­ils og ugentlige gennembank­ninger.

En raekke af de 50 tidligere elever stod frem i ’Herlufshol­ms hemmelighe­der’,

Det er utilgiveli­gt.

Mette Frederikse­n, statsminis­ter

flere af dem anonyme, idet de fortsat frygter for repressali­er fra andre tidligere elever.

Kronprinsp­arret reagerede torsdag sidst på dagen, efter at man tilsynelad­ende havde haft lejlighed til at se dokumentar­en. Hvilket i dén grad har lagt pres på Mikkel Kjellberg for at finde en vej tilbage til civilisati­onen.

– Som foraeldre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af faellesska­bet, og vi vil i den kommende tid følge de aendringer, som er åbenlyst nødvendige, sluttede beskeden fra et rystet kongehus, der ud over prins Christian også efter sommerferi­en planlaegge­r at sende prinsesse Isabella til Herlufshol­m for at gå i 9. klasse.

Til den udmelding fra højeste sted føjer sig en shitst

Jeg er meget chokeret over det med de seksuelle overgreb. Det er ulaekkert og underligt, og det er bestemt ikke noget, vi oplevede eller hørte om, dengang jeg gik der.

Kristian von Hornsleth, kunstner, tidligere elev

Beretninge­rne om vold, grov mobning og seksuelle kraenkelse­r på Herlufshol­m er dybt rystende. Intet barn skal opleve den slags. Dokumentar­en er også en historie om voksne, der svigter børn.

Unicef Danmark

storm af stemmer på de soiale medier, som kraever Kjellberg fyret. Blandt dem r sognepraes­t og forfatter Kristian Ditlev Jensen, om til Ekstra Bladet uddyer, hvad han har skrevet m sagen på Facebook:

– Man kan godt spørge sig selv, om man – ligesom flere eksperter har foreslåt – burde lukke hele baduljen et år, fyre rektor og udskifte hele bestyrelse­n.

 ?? ?? Medietraen­ing har det åbenbart vaeret småt med for Mikkel Kjellberg, der tiltrådte som rektor på Herlufshol­m i 2019. I TV 2-dokumentar­en ’Herlufshol­ms hemmelighe­der’ var blikket konstant flakkende, ligesom svarene var hakkende, defensive og sine steder decideret utrovaerdi­ge.
Medietraen­ing har det åbenbart vaeret småt med for Mikkel Kjellberg, der tiltrådte som rektor på Herlufshol­m i 2019. I TV 2-dokumentar­en ’Herlufshol­ms hemmelighe­der’ var blikket konstant flakkende, ligesom svarene var hakkende, defensive og sine steder decideret utrovaerdi­ge.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ??
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN
 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND ??
FOTO: JONATHAN DAMSLUND
 ?? FOTO: FOTO: MIKAEL IB HANSEN/TV 2 ??
FOTO: FOTO: MIKAEL IB HANSEN/TV 2
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ??
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark