Ekstra Bladet

RWANDA FREM OG TILBAGE

- Jan Jensen JOURNALIST

en profeti. Danmark kommer TILLAD OS ikke til at sende asylsøgere til lejre i Rwanda. Tanken har fra begyndelse­n vaeret til den syge side, og efterhånde­n som der kastes lys over forholdene i det afrikanske land, bliver den kun mere absurd.

Jyllands-Posten afsløret et SENEST HAR internt dokument fra FN’s Flygtninge­organisati­on, som allerede sidste år advarede den danske regering om, at der kun er én sagsbehand­ler til at foretage asyl-interviews i hele Rwanda.

Desuden kan man reelt ikke klage over en afvisning.

tidligere på denne plads stillet VI HAR spørgsmåle­t: Hvorfor er det lige, at Danmark skriver under på asyl-aftaler med et land 6200 kilometer vaek, hvor der endda er dokumenter­et overgreb på flygtninge?

af svaret skal findes i, at Mette EN DEL

Frederikse­n før valget lovede helt at fjerne muligheden for at søge asyl i Danmark ved at troppe op ved graensen. Asylsøgere skulle fremover – alle som én – sendes direkte til et modtagecen­ter i et demokratis­k land uden for EU.

er ikke noget paradis. MEN RWANDA

Landet er kendt som et semidiktat­ur.

Når det ikke er et fuldblods af slagsen, skyldes det, at der en form for demokrati. Således vinder den siddende praesident, den tidligere guerillale­der Paul Kagame, kun valgene med 99 procent af stemmerne.

foreløbigt siddet i 20 år. KAGAME HAR

Han var i midten af 90’erne med til at rydde op efter folkedrabe­t på tutsierne, som kostede over en million mennesker livet. I dag rydder han op blandt sine politiske modstander­e. I Human Rights

Watchs årsrapport fra 2020 hedder det, at opposition­en til styret rask vaek smides bag tremmer.

er vilkårlige tilbagehol­delser, DAGENS ORDEN mishandlin­g og tortur i officielle og uofficiell­e faengsler.

Kritikere bliver faengslet, draebt eller tvunget til at flygte ud af landet. Rwandas praesident har da heller ikke Vestens idealer haengende på sin opslagstav­le. I stedet lader han sig inspirere af styret i Beijing.

Mette Frederikse­ns seneste regeringsr­okade EFTER er Rwanda-baeen havnet på den nye udlaending­e- og integratio­nsminister, Kaare Dybvads, bord.

Hans forgaenger i jobbet, Mattias Tesfaye, var sidste år i Rwanda for at underskriv­e en uforpligte­nde aftale om asylsamarb­ejde.

regeringen­s støttepart­ier, de radikale TO AF og Enhedslist­en, har hele tiden vaeret imod tanken, og det aendrer sig naeppe på denne side af århundreds­kiftet. Hvad gør en ny minister så? Ja, han finder selvfølgel­ig en vej ud af Rwanda. Det er jo ikke hans projekt.

måde venter der hans forgaenger, PÅ SAMME Mattias Tesfaye, et oprydnings­arbejde i Justitsmin­isteriet.

Den kedelige og meget maerkelige såkaldte landsforra­edersag mod FE-chefen og Venstres Claus Hjort Frederikse­n skal også aflives.

Sådan kan man nemlig også bruge en regeringsr­okade til noget fornuftigt.

Kritikere bliver faengslet, draebt eller tvunget til at flygte

 ?? PR-FOTO ?? Det var Mattias Tesfaye og Flemming Møller Mortensen, der tog turen til Rwanda. Nu skal den nye minister Kaare Dybvad rydde op.
PR-FOTO Det var Mattias Tesfaye og Flemming Møller Mortensen, der tog turen til Rwanda. Nu skal den nye minister Kaare Dybvad rydde op.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark