Ekstra Bladet

BILEN FULD AF UDENLANDSK­E SPILLERE

Jammerbugt FC’s tyske ejer, Klaus-Dieter Müller, har spillet en (for) stor rolle i forvandlin­gen af 1. divisionsk­lubben

- RASMUS GLUD glud@eb.dk

Der bliver talt økonomi og tørre tal. Regnskabet bliver også vendt.

I et mindre lokale i Pandrup holder Klaus-Dieter Müller møde med sin hovedspons­or, og samtalen mellem parterne ophører brat.

– Så smider Klaus bare kopier af fem afrikanske spilleres pas og fortaeller mig, at de er på vej hertil, siger Per Mariager, der gennem sin virksomhed Senia er hovedspons­or i den kaosramte 1. divisionsk­lub Jammerbugt FC.

Mødet sluttede, og de fem spillere er endnu ikke ankommet.

Det er en hel del andre imidlertid. Og episoden forklarer meget godt, hvordan Klaus-Dieter Müller bruger Jammerbugt FC til at føre udenlandsk­e spillere ind og ud af klubben og på den måde tjene penge.

Store aendringer

Siden den tyske forretning­smand med en fortid i Hannover 96 overtog ejerskabet og efterfølge­nde satte sig i direktørst­olen i den lille nordjyske klub, har meget aendret sig.

Den stamme af spillere, der var med til at få Jammerbugt FC op i landets naestbedst­e raekke, er stort set forsvundet, og tyskeren har udnyttet sin taette forbindels­e til akademier i Mali og Nigeria til at sammensaet­te et mandskab, der nu er praeget af udenlandsk­e og afrikanske aktører.

Jeg tror ikke, jeg støder nogen, når jeg siger, at nogle af spillerne ikke havde niveau til 1. division Første gang, vi mødte ind efter sommerferi­en, var der vel 10-12 nye ansigter

Kulturbaer­erne flygtede. De kunne ikke laengere se sig selv i projektet. For den tidligere kaptajn Christian Rye blev det for meget, da ejeren hele tiden kom med nye spillere til holdet.

– Første gang, vi mødte ind efter sommerferi­en, var der vel 10-12 nye ansigter, og det var i sig selv mange at få implemente­ret på kort tid, og efterfølge­nde kom flere til prøvetraen­ing, fortaeller den 27-årige tidligere midtbanepr­ofil til Ekstra Bladet.

Christian Rye slår fast, at ingen i truppen havde noget imod deres nye holdkammer­ater. Problemet bestod i, at dna’et blev revet fra hinanden.

– Omklaednin­gsrummet aendrede sig på meget kort tid. Før sommeren 2021 havde vi vaeret den samme gruppe af spillere i flere år, og de holdkammer­ater blev jo ens allerbedst­e venner.

– Men det forsvandt. Det kan lyde banalt, men det var bare ikke nemt at omstille sig til pludselig at snakke engelsk med 15 nye mennesker, som kommer fra 10 forskellig­e kulturer, siger han videre.

Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med to af Jammerbugt FC’s nuvaerende danskere i form af Emil Nielsen og Mikkel Rod, men de har ikke ønsket at udtale sig om de mange nye spillere, som Müller bragte til klubben. Ekstra Bladet jagter også en kommentar fra ejeren.

Brød aftale

22 ud af Jammerbugt FC’s 28 spillere er via Klaus-Dieter Müllers netvaerk stødt til truppen siden sommeren 2021 eller senere.

De er kommet fra naer og fjern. Mange er blevet købt. Flere er på leje.

Tyskeren gik ind i projektet og reddede klubben ud af en gaeld på omtrent to millioner. Her lovede han, at holdet stadig skulle vaere praeget af lokale kraefter, men fortaellin­gen blev en helt anden. Det siger den tidligere cheftraene­r Bo Zinck, der nu er rykket videre til Thisted.

– De fleste blev fløjet til København eller Aalborg, og så var jeg selv med til at skaffe lejlighede­r til dem i Pandrup, og vi skiftedes lidt til at hente dem i lufthavnen. Klaus gjorde det også et par gange.

– Det faktiske setup, der blev lavet, hed mellem to og fire udlaending­e, men det må man bare sige, at det stoppede hurtigt. Idéen var som sådan fin nok, men der blev kørt lidt for hårdt på.

– Det var nok ikke sådan, jeg ville have gjort det. Jeg synes, det skulle have vaeret opbygget over laengere tid, og det niveau, nogle af spillerne havde, kunne vi selv have fundet bedre i Danmark, siger Bo Zinck.

Og han bliver bakket op af sin tidligere spiller Christian Rye.

– Jeg tror ikke, jeg støder nogen, når jeg siger, at nogle af spillerne ikke havde niveau til 1. division, mens andre helt sikkert havde noget at bidrage med. Det var sådan en blandet pose bolsjer, lyder det.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Godt proppet
Tidligere i april måtte seks spillere fra Jammerbugt FC forlade Jetsmark Idraetscen­ter, fordi klubben ikke havde betalt penge til centeret.
FOTO: CLAUS BONNERUP Godt proppet Tidligere i april måtte seks spillere fra Jammerbugt FC forlade Jetsmark Idraetscen­ter, fordi klubben ikke havde betalt penge til centeret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark