Ekstra Bladet

HAN ER EN SKYGGE AF SIG SELV

MERCEDES-TEAMET I STORE Hvordan kunne PROBLEMER: det dog gå så galt for Lewis Hamilton? Ekstra Bladets faste Formel 1-journalist går taet på englaender­ens nedtur

- JONAS HÜTTEL Jeg undrer mig nogle gange over, hvordan de kan holde bilen på banen. Lewis fortjener bedre fra os hut@eb.dk

Mercedes havde gjort det igen. Til anden test medbragte de seneste otte års mestre en markant anderledes bil med et innovativt smalt design.

Der er imidlertid et stort problem:

Skidtet virker ikke, og superstjer­nen Lewis Hamilton er dybt frustreret!

Teamet – og isaer den syvdobbelt­e verdensmes­ter – går fra lavpunkt til lavpunkt. Besøget på Imola i april kandiderer til karrierens vaerste.

Slået ud af tidtagning­en som 13’er, faldt tilbage som 14’er i sprint-kvalifikat­ionen og sad fast i et DRS-tog i selve grandprixe­t på en skuffende 13. plads.

Første gang i modvind

Tv-billeder viste allerede om fredagen en frustreret Hamilton – med hjelm på – diskutere bagerst i garagen med teamchef Toto Wolff.

Mercedes-bossen undskyldte sågar over radioen over den ringe bil, som det dog er lykkedes teamkammer­aten George Russell at bringe hjem i top fem i de fire første løb.

Som en anden markant skikkelse i paddocken bemaerkede:

– For første gang prøver Toto Wolff at have modgang!

Østrigeren, der overtog tøjlerne hos Mercedes i 2013, da fundamente­t til succes var støbt, nedtoner selv den påståede interne splid på teamet.

– Det er sjovt, hvordan det er blevet tolket. Lewis og jeg delte frustratio­ner over, at vi ikke var i stand til at finde fart på en enkelt omgang. Og hvor irriterend­e det var. Men det var samme vrede. Der er ikke nogen splittelse eller bebrejdels­e, siger Wolff.

Selv de bedste kan fejle

På Imola blev Lewis Hamilton taget med en omgang af den forsvarend­e verdensmes­ter, Max Verstappen, hvilket ifølge en kommentar fra Hamilton understreg­er, ’hvor forkert’ Mercedes har ramt det nye regelsaet.

Det smukke ved Mercedes’ kvaler, at selv de bedste teams kan designe dårlige biler. Formel 1-historien har vist det talrige gange, og det vil ske igen.

Sportslig chef Ross Brawn, som var med til skabe det nuvaerende Mercedes-team, og som har designet alle de biler, som Michael Schumacher har vundet VM-titler med, smilede, da ingeniører­ne hos stort set alle teams under test begyndte at rive sig i håret.

De var ikke helt tørre bag ørerne, bemaerkede den legendaris­ke bildesigne­r, mens bilernes affjedring hoppede op og ned på langsidern­e.

Store konsekvens­er

Faenomenet er en aerodynami­sk bivirkning af de nye såkaldte ’ground effect’-biler, hvor downforce skabes under bunden, som man kender det fra sportsvogn­e og fra Formel 1-biler for 40 år siden.

På engelsk hedder det faenomen ’porpoising’. Og det er Mercedes’ altoversky­ggende problem med 2022racere­n, og teamet er meget hårdere ramt end Red Bull og Ferrari.

– På grund af det hopperi kan vi ikke køre den så lavt, som den burde, og det har store konsekvens­er for setup, daekgreb og så videre. Det ene har med det andet at gøre.

– Hvis vi løser problemern­e med ’porpoising’, vil det frigøre en masse ydelse. Hvis det ikke lykkedes, er der en mere konvention­el udviklings­retning, som vi endnu ikke har taget. Men vi skal bruge tid til sådan en beslutning, siger Toto Wolff.

– Du kan se, hvordan den hopper på langsidern­e. Jeg undrer mig nogle gange over, hvordan de kan holde bilen på banen. Lewis fortjener bedre fra os.

Har lange udsigter

Hvis Mercedes helt skal skrotte deres tynde koncept, kommer de i problemer med budgetloft­et og bliver tidligst konkurrenc­edygtige i 2023.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark