Ekstra Bladet

MAN SPØRGER SIG SELV, OM DET ER DET VAERD

Dødsfald i cykelsport­en er ikke uvant, og for danske Jonas Vingegaard giver det stof til eftertanke

- DANIEL NØJSEN dn@eb.dk

En traeningst­ur endte i september sidste år med at få et fatalt udfald for den tidligere cykelrytte­r og ekspertkom­mentator Chris Anker Sørensen, der døde af sine kvaestelse­r efter en ulykke.

Det er langt fra første gang, at en cykelrytte­r mister livet, og det er altid noget, der giver stof til eftertanke, uanset om der er tale om en simpel traeningst­ur eller et World Tour-løb.

Det gaelder også for Danmarks helt store Tour de France-håb, Jonas Vingegaard.

– Det er forfaerdel­igt, og man føler virkelig med Chris Ankers familie og venner i så svaer en tid, siger han til Ekstra Bladet.

– Jeg kendte ikke Chris så godt, men jeg oplevede også under Polen Rundt, hvordan der var en, der døde, og året efter var der en, der kom i koma, så på den måde kommer det taet på én.

Meget bevidst

Den 25-årige Jumbo-Vismadansk­er er selv meget bevidst om ikke at tage unødige chancer, når han saetter sig op på cyklen, ligesom han saerligt på nedkørsler altid sørger for at have hovedet med.

Men det aendrer ikke på, at en rytter som Vingegaard er nødt til at vaere bevidst om, at han er en del af en farlig sport.

– Man kommer også altid til at taenke på, om det er det vaerd. Men der husker jeg på, at så laenge jeg er forsigtig og ikke tager unødige chancer, så føler jeg, at jeg har styr på det.

– Det er en af risiciene ved det, jeg laver, men jeg synes, at jeg for eksempel på nedkørsler prøver at køre så sikkert som muligt.

– Jeg vil hellere tage lidt faerre chancer – og komme sikkert ned – end at tage for mange chancer og styrte.

Mange profession­elle cykelrytte­re er ellers kendt for at vaere decideret frygtløse på landevejen­e, men sådan forholder sig ikke for den danske klassement­srytter.

– Der er mange andre, der går til graensen, hvor jeg ikke går helt derud.

– Jeg er en god nedkører, men jeg tror aldrig, man kommer til at se mig angribe nedad. Jeg synes ikke, det er det vaerd.

– Jeg er ikke bange, men jeg ved, at der er en risiko ved det, og der må jeg først og fremmest sørge for, at jeg kommer sikkert hjem hver dag.

Det var under en traeningst­ur i Belgien, at TV 2 cykelekspe­rt Chris Anker Sørensen blev påkørt af en bil og døde af sine kvaestelse­r. Han blev 37 år gammel.

Så laenge jeg er forsigtig og ikke tager unødige chancer, så føler jeg, at jeg har styr på det

Det er forfaerdel­igt, og man føler virkelig med Chris Ankers familie og venner i så svaer en tid

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard er meget bevidst om ikke at tage unødige chancer på cyklen.
FOTO: CLAUS BONNERUP Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard er meget bevidst om ikke at tage unødige chancer på cyklen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark