Ekstra Bladet

Del dine stauder og lav stiklinger

-

Den nemmeste vej til gratis planter er ved at formere dem, du, naboen eller vennerne allerede har.

Stauder

Deling af stauder skal typisk ske forår eller efterår.

– Det er utrolig nemt at dele en staude, og det er ofte også godt for den at blive delt, fordi du aktiverer en slags overlevels­essystem, så den typisk blomstrer mere og bliver flottere i vaeksten, når du har plantet den om.

– Du graver staudeklum­pen op, traekker den fra hinanden med haenderne eller tager din spade og hakker den over i for eksempel tre dele. Dem kan du så udfylde et endnu større område med eller bytte vaek hos bekendte.

Stiklinger

Dahlia er populaer for tiden. De starter ud som knolde, der kan forspire indenfor om foråret og så saettes ud, når risikoen for nattefrost er ovre.

– Når de første spirer er omkring ti centimeter høje, klipper du toppen af dem, cirka en centimeter fra knolden.

– Det gør, at den plante, der så kommer frem, bliver meget flottere i sin vaekst, mere busket og taet, og der kommer flere blomster.

– Toppene, du har klippet af, kan du bruge som stiklinger til at lave flere planter. Stiklingen saetter du ned i lille potte med noget så- og priklejord. Så vil det saette rødder og blive til en plante. Dobbelt så mange planter, og angiveligt får de georginer, man dyrker af stiklinger, kraftigere blomster, siger Nanna Louise Teckemeier.

Du kan tage stiklinger af de fleste stauder, buske og traeer. Nogle nemme planter at starte med er pelargonie, paletblad, rosmarin, pil, potentil, sommerfugl­ebusk og hortensia. De lykkes naeste altid.

– Så naeste gang, du er på besøg hos nogen, der har en flot busk i haven, så spørg, om du ikke må tage en stikling med hjem.

 ?? FOTO: KENN RÖMER-BRUHN ?? Det er utrolig nemt at dele en staude, og det er ofte også godt for den at blive delt, fordi du aktiverer en slags overlevels­essystem, så den typisk blomstrer mere og bliver flottere i vaeksten, når du har plantet den om.
FOTO: KENN RÖMER-BRUHN Det er utrolig nemt at dele en staude, og det er ofte også godt for den at blive delt, fordi du aktiverer en slags overlevels­essystem, så den typisk blomstrer mere og bliver flottere i vaeksten, når du har plantet den om.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark