Ekstra Bladet

DEN POPULAERE

PROSECCO: Det er den, man blander i den farvestrål­ende, bitre drink Aperol Spritz. Det er også Prosecco, man får på flyveren, hvis man beder om bobler

- NANA WAD vinskriben­t

Prosecco ligger i førertrøje­n, hvad angår popularite­t og eksport på verdenspla­n. Saerligt i de seneste fem år er salget af Prosecco eksplodere­t. Nuvaerende produktion­stal er i runde tal omkring 500 millioner flasker årligt, absolut verdensrek­ord sammenlign­et med både Champagne og spanske Cava.

Proseccos kommerciel­le succes betyder også, at ordinaer Prosecco har fået et lidt omdiskuter­et ry og image som mainstream billig sprøjt; sådan går det jo, når noget eller nogen bliver meget populaer og populistis­k.

Prosecco er en lokal skumvin hovedsagel­igt fra den nordøstlig­e region Veneto og lidt fra nabo-regionen Friuli-Venezia-Giulia.

Det er et underområd­e i Veneto

kaldet Valdobbiad­ene, der er saerligt kendt for Prosecco fra øverste hylde, men hele regionen byder på Prosecco i varierende stil.

Den store forskel

Hvorfor er Prosecco ikke bare italiensk Champagne?

Først og fremmest findes der kun Champagne fra det område i Frankrig, der hedder Champagne og helt logisk har lagt navn til den franske mousserend­e vin. Basta, som en italiener ville sige. Og franskmaen­d vil ikke på vilkår tillade, at nogen som helst vin med bobler og skum uden for det geografisk afgraensed­e område Champagne kalder sig Champagne. Så det gør vi ikke.

Prosecco sammenlign­es alligevel tit med Champagne, men den eneste grund til at gøre det, er boblerne, og de findes jo også i cola, danskvand og øl. Prosecco har teknisk set ikke alverden med Champagne at gøre ud over, at basis er vin, som har gennemgået to gaeringspr­ocesser.

Druen hedder glera

Prosecco laves på den italienske drue glera, som oprindelig­t hed Prosecco, deraf navnet. Men nu hedder den altså glera og er naesten kun kendt i mousserend­e form, og den findes stensikker­t ikke på en eneste vinstok i Champagne. Processen, hvorved man skaber bobler i vinen, adskiller sig også fra metoden i Champagne. Proseccos kulsyre skabes via anden gaering på en stor tank frem for i den enkelte flaske, som er tilfaeldet i Champagne.

Stilmaessi­gt betyder det en anden følelse af boblerne, som er lette, ikke så vedvarende, men friske og små – sådan små prik på tungen og ikke voldsomme angreb i hele munden. Smagsmaess­igt er selv de tørreste Proseccoer sødere i frugten, mere eksotiske end Champagne. Og sødmen kan gå fra at vaere frisk, frejdig, dominerend­e og kaelen til at vaere underspill­et vovet.

Prøv disse retter

Asiatisk mad er et giga-hit med Prosecco. Tigerrejer med sød chili, thai-retter med grøn kokos, forårsrull­er, koriander, citrongrae­s, ingefaer og sushi har alle et sødt og krydret element, der stemmer i med Prosecco, og som fremhaever Proseccos syre og friskhed, men aldrig får den til at fremstå sur og stram.

Jeg har med stor fornøjelse drukket Prosecco til gode italienske pizzaer, parmaskink­e og parmesanos­t, og det gør italienern­e selv til deres aperitivo.

Asiatisk mad er et giga-hit med Prosecco

 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Prosecco er en rigtig party-darling. Helt oplagt at toppe cocktails med, f.eks. i Aperol, men alle mulige former for hedvine, likører og andre sødmefulde spiritus. Og den kan selvfølgel­ig også drikkes for sig selv.
FOTO: MAUD LERVIK Prosecco er en rigtig party-darling. Helt oplagt at toppe cocktails med, f.eks. i Aperol, men alle mulige former for hedvine, likører og andre sødmefulde spiritus. Og den kan selvfølgel­ig også drikkes for sig selv.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark