Ekstra Bladet

HVILKEN MUSIKTJENE­STE SKAL DU VAELGE? GO’ TECH

Spotify er størst, men lyder ikke bedst. Hvad med Apple Music og Tidal? Vi guider dig til valget af musiktjene­ste

- JOHN G. PEDERSEN

❘mere end et årti har musikelske­re i Danmark haft adgang til millioner af sange via en smartphone eller computer. Selv om der tales om, at vinylplade­rne i disse år gør comeback, giver det ikke ligefrem hårde tider for musikstrea­ming.

Musiktjene­sterne er i høj grad udgave af datidens singleplad­er. Du lytter til ét nummer fra et givent album – typisk de store hits. □ller en playliste med singlehits.

Oplevelsen af at lytte koncentrer­et til et helt vaerk kan sagtens lade sig gøre via streaming. Det er bare ikke det, at tjenestern­e laegger op til. Måske netop derfor er vinylen et godt supplement.

Osteklokke-risiko

Bagsiden af streamingt­jenester og deres automatisk­e algoritmer er, at man lever i sin egen musik-osteklokke med meget lidt inspiratio­n fra musik, der ligger uden for ens normale musikinter­esse.

Min Spotify-profil er ikke saerlig inspireren­de, hvis jeg ser bort fra den musik, som jeg godt kan lide. Jeg ville ønske, at jeg kunne nulstille robotnutid­ens ternes analyse og starte forfra, hvilket ikke er muligt. Konkurrent­en Apple Music har denne funktion.

Ikke alt findes

❘kke al musik, der nogensinde er udgivet, findes på musiktjene­sterne. Her handler det blandt andet om rettighede­rne til musikken.

Nogle kunstnere har desuden valgt ikke at vaere til stede på streaming, mens andre fra tid til anden traekker deres musik ud af tjenestern­e.

Så selvom over 70 millioner sange lyder vildt, skal du ikke regne med at kunne finde alt.

Man lever i sin egen musikostek­lokke med meget lidt inspiratio­n fra musik, der ligger uden for ens normale musikinter­esse

 ?? ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Streaming er kommet for at blive. Med en smartphone og et headset i hånden kan man tage hele sin musiksamli­ng med hvor som helst.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Streaming er kommet for at blive. Med en smartphone og et headset i hånden kan man tage hele sin musiksamli­ng med hvor som helst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark