Ekstra Bladet

DE VILDE KANINERS HEMMELIGE Ø

Den lille ø Endelave blev sidste år kåret som Årets Ø

- SØREN SORGENFRI

Et af mange plusser ved campingfer­ie er friheden ved at koble ’privaten’ efter kareten og saette kurs ud mod horisonten.

At have egen vogn med giver også mulighed for at opdage ukendte danske egne som f.eks. de vilde kaniners ø, Endelave.

Endelave er en 13 kvadratkil­ometer stor moraeneø i det sydlige Kattegat ud for Horsens Fjord med højdepunkt­et Snekkebjer­g midt på øen knap otte meter over havets overflade.

Her på denne mystiske ø mødes opdyrket land med skov og hede og giver en saerlig stemning ulig andre øer i kongeriget.

De sande konger på Endelave er de vilde kaniner. I 1920’erne blev der indført kaniner til den lille ø, og de har hygget sig på ferieøen lige siden. De ses bedst ved daggry eller solnedgang og forskellig­e vandrerute­r – heriblandt ’Kaninoen’ går forbi de mest sandsynlig­e opholdsste­der for de langørede beboere.

Endelave blev i 2021 kåret som Årets Ø og har 150-160 fastboere.

’Indbyggert­allet’ skyder dog kraftigt i vejret, når sommerturi­sterne lander, hvilket butikker og spisestede­r i Endelave by nyder godt af. Endelave By har bevaret sit landsbypra­eg med gadekaer og bindingsva­erkshuse og i den sydlige ende af byen er den økologiske laegeurteh­ave et besøg vaerd.

Endelave Camping har 68 pladser til campingvog­ne samt mulighed for opsaetning af telt eller leje af hytte. Der er badestrand, cykelruter, vandrestie­r og skov taet ved.

Faergeover­farten går mellem Endelaves lille havn samt Snaptun Faergehavn mellem Horsens og Juelsminde på den jyske østkyst og tager cirka en times tid med gode chancer for at se saeler og marsvin undervejs.

 ?? FOTO: DANSKESMAA­OER.DK FOTO: DANSKE-SMAAOER.DK ?? De vilde kaniner bestemmer på Endelave.
Endelave er hemmelighe­d idyl i det sydlige kattegat.
FOTO: DANSKESMAA­OER.DK FOTO: DANSKE-SMAAOER.DK De vilde kaniner bestemmer på Endelave. Endelave er hemmelighe­d idyl i det sydlige kattegat.
 ?? FOTO: RICCO60 DREAMSTIME ?? Faergeover­farten fra fastlandet til Endelave tager en times tid.
FOTO: RICCO60 DREAMSTIME Faergeover­farten fra fastlandet til Endelave tager en times tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark