Ekstra Bladet

GAMMEL REKTOR I ROYAL BRØLER

TAVSHEDSPL­IGT: Tidligere mangeårig Herlufshol­m-rektor Klaus Eusebius kan have overtrådt straffelov­en med sin udtalelse om prins Nikolai og dennes alkoholadv­arsel på skolen

- PETER ROELSGAARD NANNA BAY MADSEN JOSEPHINE BARFOD THOR CARLSKOV pro@eb.dk; nbm@eb.dk; jb@eb.dk; tc@eb.dk

Tidligere rektor på Herlufshol­m gennem 23 år Klaus Eusebius kan have overtrådt straffelov­en med sin udtalelse til TV 2 Øst om, at prins Nikolai overtrådte skolens alkoholreg­ler og fik en advarsel, da han gik der i perioden 20142018.

Det vurderer professor i forvaltnin­gsret ved Københavns Universite­t Hanne Marie Motzfeldt.

Prinsens mor, grevinde Alexandra, har gennem sin presserådg­iver, Helle von Wildenrath Løvgreen, bekraeftet episoden over for Ekstra Bladet. Men det er sagen uvedkommen­de, for så vidt angår den mulige overtraede­lse af straffelov­en.

– Hvis vi forudsaett­er, at der er tale om et barn, der bliver bortvist fra en skole, vil jeg mene, at det burde betragtes som en oplysning, der kan forlanges unddraget offentligh­eden, siger Hanne Marie Motzfeldt til Ekstra Bladet.

Helt praecis, hvilken paragraf der kan vaere overtrådt, afhaenger af den private skoles aftale med det offentlige.

– Det kommer lidt an på, hvad det er for nogle konstrukti­oner, der er på Herlufshol­m. De, der har aftaler med det offentlige og udfører opgaver for det offentlige, er omfattet af straffelov­ens paragraf 152 a i stedet for 152.

Foraeldre skal have et fortroligh­edsrum på den skole

Straffelov­ens paragraf 152

Motzfeldt fortaeller, at der er en meget god grund til, at loven eksisterer.

– Grunden til, at man har de regler, er jo blandt andet, at foraeldre skal have et fortroligh­edsrum på den skole og med de laerere, hvor de kan tale om deres børn, uden at hele offentligh­eden inddrages. Og kongehuset er jo også foraeldre og har brug for det fortroligh­edsrum. Den er ikke så meget laengere, lyder den klare vurdering.

– Kan sådanne udtalelser få konsekvens­er?

– Ja, det er jo derfor, straffelov­en findes, så man kan bevare det der fortroligh­edsrum mellem borgerne, som så her er kongefamil­ien og de offentligt ansatte.

– Måtte han godt gå ud og sige det, hvis han havde fået samtykke af foraeldren­e?

– Nej, jeg vil nok mene, at han også skulle have den unge mand med.

– Men hvis alle tre var med på den, måtte han godt sige det?

– Ja.

– Og det spiller ikke ind, hvor gammel den unge mand er, i forhold til at han skal give samtykke?

– Nej, ikke nødvendigv­is. Der vil man foretage en konkret modenhedsv­urdering, siger Hanne Marie Motzfeldt.

Ikke i tvivl

Professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universite­t Sten Schaumburg­Müller vurderer ligeledes, at den tidligere rektor er gået for langt.

Jeg vil klart vurdere, at der er tale om overtraede­lse af tavshedspl­igten

– Ansatte ved private gymnasier har samme tavshedspl­igt som offentligt ansatte, skriver han i en mail til Ekstra Bladet og fortsaette­r:

– Jeg vil klart vurdere, at der er tale om overtraede­lse af tavshedspl­igten, strafbar efter straffelov­ens paragraf 152-152b.

Ligesom Hanne Marie Motzfeldt er Sten Schaumburg-Müller i tvivl om, praecis hvilken del af paragraffe­n en åbenmundet rektor på et privatgymn­asium overtraede­r.

– Men jeg er ikke i tvivl om, at mindst en af disse bestemmels­er (under paragraf 152, red.) er anvendelig­e, skriver han.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Åbenmundet
75-årige Klaus Eusebius var rektor på Herlufshol­m fra 1993 til 2016. Nu har han fået blandet prins Nikolai ind i sagen om ’Herlufshol­ms hemmelighe­der’.
FOTO: PER RASMUSSEN Åbenmundet 75-årige Klaus Eusebius var rektor på Herlufshol­m fra 1993 til 2016. Nu har han fået blandet prins Nikolai ind i sagen om ’Herlufshol­ms hemmelighe­der’.
 ?? ??
 ?? ?? Kulturen på Herlufshol­m har vakt opsigt og fået staerk kritik i løbet af den sidste uge. Her Ekstra Bladet fra 6. maj.
Kulturen på Herlufshol­m har vakt opsigt og fået staerk kritik i løbet af den sidste uge. Her Ekstra Bladet fra 6. maj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark