Ekstra Bladet

Magtfuldt hovednavn

Radioheads nøglemedle­mmer betager som debuterend­e The Smile Overbevise­nde

- Tom@eb.dk

THOMAS TREO

The Smile

A Light for Attracting Attention (XL/Playground) Ude fredag ★★★★★☆

Der bliver stadig laengere og laengere mellem Radioheads album, men så er det jo belejligt, at frontmand Thom Yorke udsender både soloplader og sideprojek­ter, der også er spaendende.

Kapacitete­ns nye band, The Smile, er en faengslend­e konstellat­ion, hvor englaender­en samarbejde­r med en anden af Radioheads hovedkraef­ter, Jonny Greenwood, samt jazztromme­slageren Tom Skinner fra gruppen Sons of Kemet.

Trioens debutalbum, ’A Light for Attracting Attention’, er produceret af Radioheads faste lydmager, Nigel Godrich, så det er ikke synderligt overrasken­de, at The Smile minder om noget, man har hørt før.

Men det er immervaek ganske overrumple­nde, at materialet generelt er på niveau med de mere modne sange fra Radioheads seneste udgivelser.

Indre spaendinge­r

’A Light for Attracting Attention’ er spaekket med indre spaendinge­r og et tydeligt produkt af pandemien, men Thom Yorkes klaustrofo­biske tekstunive­rs var jo praeget af angst og depression laenge inden, den slags blev moderne i showbiz.

Falsetsang­eren flirter med en slags forsaetlig selvparodi flere gange og harcelerer herligt over ’simple ass motherfuck­ers’. Musikken haever sig anderledes højt over trivialite­ten i tiden.

The Smile blander legende blandt andet krautrock og postpunk med et jazzet og elektronis­k twist, og et højdepunkt som ’The Smoke’ vibrerer sågar på underspill­et afrofunk.

Vraengende ’You Will Never Work in Television Again’ rocker som The Velvet Undergroun­d, mens Jonny Greenwoods erfaringer fra flere soundtrack­s beriger brusende ‘Free in Knowledge’ og ‘Waving a White Flag’.

Udsøgt orkester

Sangene kan umiddelbar­t fremstå skeletagti­ge og spinkle, men de tilføres en rig kropslighe­d ved hjaelp af overdådig assistance fra

London Contempora­ry Orchestra, der bidrager med udsøgt brug af strygere, blaesere og tilmed fløjte.

Som Radiohead tilbyder The Smile en lytteoplev­else, som udvikler sig til en opdagelses­rejse, man kan forsvinde ned i.

Smilet er naturligvi­s sarkastisk, men fri fra Radioheads tyngende forventnin­ger virker det faktisk, som om de havde det sjovt, mens de lavede ’A Light for Attracting Attention’.

Så sjovt man nu kan have det, når man hedder Thom Yorke.

The Smile blander legende blandt andet krautrock og postpunk med et jazzet og elektronis­k twist

 ?? FOTO: ALEX LAKE ?? The Smile giver deres første danske koncert på sommerens Roskilde Festival.
FOTO: ALEX LAKE The Smile giver deres første danske koncert på sommerens Roskilde Festival.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark