Ekstra Bladet

FIRE MAEND FIK LIVSTID

SAG OM BANDEDRAB AFSLUTTET

- SUNE FISCHER fish@eb.dk

Fire maend blev i går aftes idømt livstid i forbindels­e med en sag om drab og drabsforsø­g.

En femte fik ti års faengsel for handel med våben.

Alle udbad sig udstrakt navneforbu­d i ankeperiod­en, hvilket dommeren bevilgede.

I sagen har krypterede beskeder spillet en central rolle.

Sagens alvorligst­e forhold drejer sig om et drab, der fandt sted 8. april 2020 midt på eftermidda­gen på Åfløjen i Husum. Her blev en 22-årig mand ramt af skud, affyret fra en Uzi-maskinpist­ol og en Colt-pistol. Offeret blev fatalt kvaestet og døde kort efter.

Desuden blev de dømt for fem dage forinden at stå bag et drabsforsø­g i Gadelandet i Husum

Sagen er seneste juridiske efterspil efter en bandekonfl­ikt, der udspandt sig i de første måneder samme år, og som kostede flere unge livet.

Konflikten udspandt sig i et kriminelt indvandrer­miljø imellem bandemedle­mmer med tilknytnin­g til LTF og en gruppering, der af politiet kaldes Husumgrupp­eringen.

I den konkrete retssag var syv tiltalt, og de fleste har ifølge politiet tilknytnin­g til LTF. De naegtede sig skyldige, da sagen begyndte i december 2021.

Syvende mand flygtet

Kun seks var at finde på anklagebae­nken, da den syvende ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er flygtet til udlandet. Den syvende er ligeledes sigtet i sagen om dobbeltdra­bet i Kalundborg.

En af de seks tiltalte er frifundet:

– Som advokat er det umiddelbar­t en meget stor tilfredsst­illelse at vinde en gigantisk sag, hvor ens uskyldige klient risikerer faengsel på livstid, fortaeller den frikendtes advokat, Peter Secher.

– Men min klient har desvaerre fejret både sin 23- og 24- års fødselsdag som var etaeg t s fa eng slet, og han har taget afsked med sin bror under en kort og bevogtet udgang fra faengslet. Så for ham har mødet med retssystem­et kostet dyrt, tilføjer han.

Stjålet hash

Sagen om drab og drabsforsø­g har ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r rod i en flere år gammel konflikt, hvor et større parti hash blev stjålet. I begyndelse­n af 2020 blussede konflikten atter op. Her kom det til flere opgør, og efterforsk­ningen af konflikten­s episoder har affødt flere retssager.

Tidligere i år blev medlemmer af Husum-gruppen idømt livstid i forbindels­e med en retssag om flere drabsforsø­g. Her havde man blandt andet placeret gps-sendere under en bandefjend­es bil.

Ved en anden sag, der kørte i juni i fjor, blev en 29årig udvist, ligesom han fik 12 års faengsel for at have kørt en 24-årig ihjel på et stisystem ved Vestvolden på et stykke, der ligger ikke langt fra Husum.

Det skete 27. marts 2020. Under den aktuelle retssag har retten godtgjort, at drabet på Åfløjen var den direkte haevn for påkørslen på Stisysteme­t.

 ?? FOTO: KØBENHAVNS POLITI ?? Bevaebnet med en maskinpist­ol og en pistol jagtede maskerede gerningsma­end deres rivaler i Husum.
FOTO: KØBENHAVNS POLITI Bevaebnet med en maskinpist­ol og en pistol jagtede maskerede gerningsma­end deres rivaler i Husum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark