Ekstra Bladet

MISTEDE BEN OG POTENS VORES LIV VED ULYKKE

SEXLIVET ER FAKTISK BEDRE NU: 48-årige Torben Linde troede, han skulle dø. Det skulle han ikke – og i dag ser hans tilvaerels­e markant anderledes ud

- JOAN PICKERING (TEKST OG FOTO) redaktione­n@eb.dk

Der er gode dage, og så er der de mindre gode dage.

Som regel ved 48-årige Torben Linde, hvilken type af dag han nu står over for, lige så snart han slår øjnene op om morgenen.

– Jeg havde vaeret gift nøjagtig i et år, da jeg kørte galt på min motorcykel – eller rettere, da en kassevogn i den modsatte vejbane med fuld fart kørte ind i en holdende bil, der så blev skubbet direkte over i mig.

– Det er snart syv år siden, men fortsat står ulykken lyslevende for mig. Dog i slowmotion, og det sker da også, at jeg drømmer om de sekunder, hvor det gik galt, fortaeller Torben Linde, der var mere end heldig at overleve sammenstød­et.

På sygehuset fortalte laegen, at ni ud af ti af denne type motorcykel­ulykker ender fatalt, altså med døden. Hvis ikke på stedet, så i ambulancen eller i helikopter­en på vej til sygehuset.

– Bilen rammer mig på siden af benet. Direkte på anklen og på låret, og jeg ender 35 meter laengere oppe ad vejen. Stadig ved bevidsthed, men med en ret klar idé om, at jeg nu skulle dø. At det var her og nu, jeg skulle ende mine dage. Var det sådan at dø?

Svaer pille at sluge

Torben Linde døde ikke, men fik knust sin ene fod totalt og pådrog sig åbent lårbensbru­d. Hvad endnu vaerre var, kostede sammenstød­et ham også to slemme brud på rygsøjlen.

I dag kan han komme en smule omkring på krykker, men har for laengst indstillet sig på, at han livet ud vil vaere afhaengig af sin kørestol.

– Jeg slap med 14 dage på sygehuset. Egentlig ville man have, at jeg blev noget laengere, men jeg ville bare hjem.

Hjem kom Torben Linde, men hans smerter og fysiske traengsler var på ingen måder slut. Foden var knust og ville aldrig kunne bruges igen, og det åbne lårbensbru­d ville ikke laeges ordentligt.

Otte måneder senere ville og kunne Torben Linde ikke laengere døje med det ødelagte ben – oven i den naesten totale lammelse af underkropp­en.

– Jeg pressede selv på for at få benet amputeret, forklarer Torben Linde, som har en protese, men kun sjaeldent benytter sig af den.

I dag kommer han primaert rundt i sin kørestol.

– Jeg har minimal førlighed og følelse tilbage i benet og underkropp­en – på de rigtig gode dage. Men intet er så galt, at det ikke er godt for noget.

– Jeg er nemlig blevet meget bedre til blot at tage en dag ad gangen. Har jeg haft en dårlig dag, er i morgen en ny og forhåbentl­ig bedre dag – noget, min hustru i høj grad har laert mig.

– Ligesom hun hele vejen igennem har vaeret en kaempe hjaelp og støtte – også i forhold til en meget mandig ting, der kan vaere en ekstrem svaer pille at sluge. Nemlig min manglende evne til at kunne praestere rejsning uden brug af piller eller sprøjte. Hvis da overhovede­t, forklarer Torben Linde.

At ligge helt, helt taet

– Inden ulykken var jeg, når jeg ser tilbage, en helt anden type ’rigtig mand’ i sengen. En meget mere simpel mand. Her handlede det primaert – lidt firkantet skåret ud – om to ryk og en aflevering, og så ellers hurtigt videre i teksten, fortaeller Torben Linde og fortsaette­r:

– Men den går jo heldigvis ikke laengere – og heldigvis på grund af, at rigtig god og givende sex, når man er i fast parforhold, langt hen ad vejen handler om noget helt andet. Har jeg laert. Nemlig kaerlighed og at ligge taet sammen. Vaere der 100 procent for hinanden – både fysisk og mentalt. Den lektie laerte jeg først, da jeg af nød blev tvunget ud ad den vej.

Inden ulykken var jeg – når jeg ser tilbage – en helt anden type ’rigtig mand’ i sengen. En meget mere simpel mand

 ?? PRIVATFOTO ?? Torben Linde var heldig at overleve ulykken, der kostede ham det ene ben og det meste af førlighede­n i underkropp­en – herunder evnen til at praestere rejsning.
PRIVATFOTO Torben Linde var heldig at overleve ulykken, der kostede ham det ene ben og det meste af førlighede­n i underkropp­en – herunder evnen til at praestere rejsning.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark