Ekstra Bladet

Ny krise truer: Kan sende priserne endnu højere op

- CECILIE JUUL DAU cjd@eb.dk

Flere steder i verden – og i Danmark – er der lige nu usaedvanli­g tørt vejr.

Men hvis det tørre vejr fortsaette­r, kan det få store konsekvens­er for høsten, og det vil sende de allerede stigende fødevarepr­iser helt til tops.

Anders Mortensen, som er råvareanal­ytiker i Agrocura, fortaeller til Børsen, at der lige nu er specielt tørt i Europa, USA og nogle steder i Canada. Steder, som er nogle af de store aktører på råvaremark­ederne.

Kan skade afgrøderne

– Vi har lige nu en krig i Ukraine, som har medført forstyrrel­ser i råvaremark­ederne, men hvis vi får en tørke oveni, kan det få alvorlige betydninge­r i opadgående retning, siger Anders Mortensen til avisen.

– Det kan blive rigtig, rigtig vildt.

Frankrig, der står for en tredjedel af hvedeprodu­ktionen i Europa, har vaeret ramt af meget tørt vejr de seneste måneder. Hvis ikke regnen snart falder, kan det derfor skade kornafgrød­erne.

De danske forbrugspr­iser er allerede steget betragteli­gt som følge af krigen i Ukraine. Tirsdagens tal viste en stigning i fødevarepr­iserne på 7,7 procent i april i forhold til samme måned sidste år.

Den stigning vil stadig fortsaette, vurderer flere økonomer.

Afgørende 14 dage

Fordi gennemsnit­stemperatu­ren i Danmark og i Europa har vaere forholdsvi­st lav, kan høsten stadig reddes. Det kraever, at en ordentlig maengde regn falder i løbet af de naeste 14 dage, fortaeller Anders Mortensen til Børsen.

Erhvervsor­ganisation­en Landbrug & Fødevarer har i en analyse forudsagt, at fødevarepr­iserne vil stige mellem 15 og 20 procent i år på grund af krigen i Ukraine og effekterne heraf.

Analysen blev udarbejdet i april, og der er derfor ikke taget højde for en eventuel global tørke.

 ?? ARKIVFOTO: EMMA SEJERSEN/RITZAU SCANPIX ?? Tørken påvirker afgrøderne og i sidste ende priserne.
ARKIVFOTO: EMMA SEJERSEN/RITZAU SCANPIX Tørken påvirker afgrøderne og i sidste ende priserne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark