Ekstra Bladet

UEFA UDE I KULDEN

Et planlagt besøg hos de kommende VM-vaerter fra Qatar er pludselig blevet udskudt

- Jan Jensen jaj@eb.dk

WIEN (Ekstra Bladet): I naeste uge skulle en gruppe fodboldled­ere fra UEFA have vaeret på en inspektion­stur til Qatar, men her i 11. time har Qatars VM-komité, Supreme Committee, udskudt besøget til engang i juni.

Det fortaeller Lise Klaveness, praesident for det norske fodboldfor­bund, under gårsdagens UEFA-kongres i Wien. Hun skulle have vaeret med på turen sammen med repraesent­anter fra det svenske og tyske fodboldfor­bund.

– Supreme Committee havde ikke tid til at møde os nu, siger hun.

Lise Klaveness vakte opsigt verden over, da hun på FIFA’s kongres i marts i Doha

kritisered­e både FIFA og Qatar – ikke mindst på grund af de miserable forhold, som mange migrantarb­ejdere i Qatar lever under.

Som reaktion sagde Hassan Al-Thawadi, praesident for Supreme Committee, at hans dør altid er åben. Det holdt så ikke så laenge. Nu er den naesten lukket i igen for Lise Klaveness.

Nye venner

Hendes tale i Doha gav dog også en raekke nye venner. Blandt andre praesident­en for det tyske fodboldfor­bund, Bernd Neuendorf.

Han så naermest forskraekk­et ud, da Ekstra Bladets udsendte og en norsk kollega bad ham om et mindre interview på UEFA-kongressen i Wien. Han indvilgede dog.

– Da jeg havde hørt hendes tale, mødte jeg hende efterfølge­nde.

– Vi har siden talt i telefon sammen.*

– Jeg kan følge hende i de fleste af de ting, hun sagde, og vi har talt om, hvad der kan vaere det naeste skridt.

– Vi har jo denne UEFAgruppe om Qatar.

– De fleste af hendes mål er også europaeisk­e mål.

– I UEFA-gruppen er vi ved at samle alle emnerne, og det er ikke kun spørgsmål om arbejderne­s rettighede­r.

– Det handler også om pressefrih­ed og LBGT+. Hvordan kan vi fremføre det over for FIFA som en faelles europaeisk­e stemme.

– Vil du laegge pres på den tyske regering for at få den til at laegge pres på Qatar?

– Jeg vil også tage til Berlin og tale med kansleren. Jeg vil fortaelle ham, at fodbold har en stemme, men presset skal også komme fra den ene regering til den anden, siger Bernd Neuendorf.

Blandt de krav eller ønsker, som Lise Klaveness naevnte i sin tale, var etablering­en

Jeg vil også tage til Berlin og tale med kansleren

af et migrant arbejderce­nter i Qatar og kompensati­on til de familier, som har mistet en far en eller søn på byggeplads­erne i Doha og omegn.

FIFA’s praesident, Gianni Infantino, var gaestetale­r på UEFA-kongressen, og han tog overrasken­de selv fat på Qatar og situatione­n for migrantarb­ejderne.

– Jeg er der selv, og jeg appellerer til myndighede­rne i Qatar om, at de ikke blot implemente­rer de nye love, men også effektivt fører dem ud i livet.

– Det gør jeg for at sikre, at de arbejdere, som ikke har fået løn, og som har lidt, vil blive ordentligt kompensere­t. Vi er alle opmaerksom­me og forsøger at sikre, at arven efter VM vil vaere der for evigt, sagde Infantino.

Lise Klaveness siger at hendes tale fra Doha blot er en del af en proces, som de nordiske lande har vaeret i siden 2015.

Og de nordiske fodboldpra­esidenter var samlet i Wien forud for UEFA-kongressen. Blandt andet for at tale om Qatar.

Forsvandt i tung trav

– Vi har det altid som et tema. På mødet gik vi igennem hvert lands konkrete ideer. Men nu skal vi støtte Danmark, som skal til VM. De har selv nogle spaendende initiative­r og et vaeldig godt oplaeg til, hvordan de skal agere i Qatar. Også om hvordan de kan involvere fansene.

– Men vi skal også beskytte det danske landshold og spillerne, så de kan koncentrer­e sig om sporten. Det er også vigtigt, siger Lise Klaveness.

Ekstra Bladet forsøgte også at få en kommentar fra den svenske fodboldpra­esident, Karl-Erik Nilsson, men han forsvandt i tungt trav. Hverken i dag eller i går havde han lyst til at tale. Han er ellers naestforma­nd i UEFA’s eksekutivk­omité, men altså meget lidt meddelsom.

Tavs Jesper Møller

Heller ikke DBU’s formand, Jesper Møller, ville tale med Ekstra Bladet. En høflig forespørgs­el er aldrig blevet besvaret.

Det lykkedes dog Nilsson og Møller at stjaele billedet på kongressen.

Jesper Møller rejste sig under en tale fra Nilsson og gik hen og hviskede ham noget i øret. Det fik svenskeren til fnisende at fortaelle forsamling­en, at det danske og det svenske fodboldfor­bund vil støtte UEFA-praesident Aleksander Ceferin, når han naeste år er på valg.

Så slap den da ud.

 ?? POULSEN FOTO: LARS ?? Praesident­en i det norske fodboldfor­bund, Lise Klaveness’, dundertale i Doha har vakt opsigt.
POULSEN FOTO: LARS Praesident­en i det norske fodboldfor­bund, Lise Klaveness’, dundertale i Doha har vakt opsigt.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark