Ekstra Bladet

Hvad skal Mattias Tesfaye gøre?

- Leif Donbaek Jurist, medlem af SF

Alle har vist indset, at det har konsekvens­er at tale for højt om ting, der er hemmelige

JUSTITSMIN­ISTER Mattias Tesfaye er havnet i noget af en klemme. Det er egentlig ikke hans skyld. Det er mere en af den slags opgaver, man overtager fra en forgaenger, der har sørget for, at den først lander på ens bord, når forgaenger­en selv er trygt ude af bygning og raekkevidd­e.

Tesfaye har overtaget sagen mod folketings­medlem og tidligere minister Claus Hjort Frederikse­n.

DET ER EN besynderli­g sag, og det forekommer – set udefra – at den mere handler om diplomatie­ts ’polite fiction’ – en slags høflig undvigelse, hvor man under ingen omstaendig­heder må bekraefte det, som alle ved. I dette tilfaelde om bekraeftel­se af hemmelighe­der, som det ser ud til var kendt alle steder, men var ubekraefte­t af regeringer­ne.

Men det til side, så er ministeren nu endt et virkelig underligt sted.

FOR PÅ den ene side står grundloven­s paragraf 57, der tilsiger, at folketings­medlemmer er beskyttet mod tiltalerej­sning, medmindre et flertal af deres kolleger i Folketinge­t ophaever deres immunitet.

Det er en af de gamle bestemmels­er, som i substans har vaeret nogenlunde det samme siden junigrundl­oven af 1849.

Formålet med den er alle også ret enige om.

Med minimal aendring af ordlyden har alle gennem årene fortolket bestemmels­en sådan, at den beskytter folketings­medlemmer mod regeringen­s chikane, ved at der ikke kan rejses mere eller mindre velbegrund­ede straffesag­er imod dem.

DET BETYDER (og det er her, Tesfayes hovedpine for alvor begynder), at grundloven­s paragraf 57 netop betyder, at Folketinge­t, det vil sige alle medlemmer, bør tage kvalificer­et stilling til tiltalerej­sning.

Eller mere praecist: Alle folketings­medlemmer har retten til at kraeve at tage stilling på et oplyst grundlag.

Det sidste følger af grundloven­s paragraf 56, der tilsiger, at ingen folketings­medlemmer er bundet af andet end deres egen overbevisn­ing. Med andre ord, folketings­medlemmern­e kan fint kraeve at vide det samme som alle andre, før de stemmer.

MEN HVAD GØR en minister så, når tiltalen angiveligt er yderst hemmelig? Jo, foreløbig har ministeren valgt den hyperpragm­atiske løsning, hvor partileder­ne orienteres af Rigsadvoka­ten og derefter forventes at tage stilling på vegne af deres partier.

POLITISK GIVER metoden nogenlunde mening. Partileder­en kan forventes at vaere bedre til at holde tand for tunge end enkelt-folketings­medlemmer, hvis mandater måske er på vippen til efterårets valg (eller hvornår det nu kommer).

Juridisk er ministeren imidlertid på gyngende grund. Det, han foretager sig, er en bevidst omgåelse af grundloven­s paragraf 56 og 57, hvor det ganske klart fremgår, at hvert enkelt folketings­medlem har ret til muligheden for selv at gøre op, om de er klar til at udlevere en af ’deres egne’ til retsforføl­gelse. Og idéen om, at de skal stole på en anklagefag­lig vurdering, er spin.

De bliver bedt om at stole blindt på deres partileder.

PERSONLIGT FORSTÅR jeg godt Tesfayes fremgangsm­åde. Det er formodentl­igt den eneste vej uden at haeve sagen – men på den anden side er det meget at bede det enkelte folketings­medlem om, for hvis denne praksis etableres, hvad kan den bruges til naeste gang?

SÅ MATTIAS TESFAYE er sat i et alvorligt dilemma.

Spørgsmåle­t er dog, om det ikke kunne løses ret simpelt. Ved at meddele påtaleopgi­velse i stedet for tiltalerej­sning begrundet i netop de hemmelige forhold.

HJORT FORLADER Folketinge­t efter naeste valg.

Alle har vist indset, at det har konsekvens­er at tale for højt om ting, der er hemmelige, og det kan ikke forventes, at vi ser en lignende sag foreløbig – og dertil har jeg svaert ved at forestille mig, at han ville få en høj straf desuagtet.

Det ville vaere aegte pragmatisk.

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Justitsmin­ister Mattias Tesfaye er havnet i en klemme, forklarer Leif Donbaek, der dog også foreslår en løsning.
FOTO: HENNING HJORTH Justitsmin­ister Mattias Tesfaye er havnet i en klemme, forklarer Leif Donbaek, der dog også foreslår en løsning.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark