Ekstra Bladet

Eksperter om Sverige og Finlands Nato-ansøgning: GODT FOR DANMARK

Russerne vil blive voldsomt pressede, når Finland og Sverige laegger deres kompetence­r oven i de øvrige Nato-landes og dermed også beskytter Danmark bedre

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Selvom Sverige og Finland laenge har vaeret taet tilknytted­e til Nato, vil de to lande alligevel kunne levere staerke bidrag til alliancen i Østersøreg­ionen og dermed til bedre at beskytte Danmark.

Det fortaeller to af landets fremmeste eksperter på dagen, hvor politikere i de to lande drøfter den endelige ansøgning om medlemskab.

– Det kommer til at styrke den regionalis­ering af Nato, vi har set. Landene i nord vil arbejde sammen om at styrke sikkerhede­n i vores del af Europa, og østersøreg­ionen vil klart blive forstaerke­t, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi hos Forsvars akademi e togprofess­orved Centerfor W ar Studies på Syddansk Universite­t.

Flemming Splidsboel, seniorfors­ker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS), er enig.

– Nogle vil haevde, at det gør os mindre sikre, fordi russerne truer, og fordi det er uklart, hvad de kan og vil. Men samlet set er det et stort Nato-bidrag og også en styrkelse af vores sikkerhed i østersøomr­ådet, når vi får to lande ind med meget staerke forsvar.

– De opererer på et meget højt niveau i forhold til uddannelse og traening. Det ser vi også i hele det mindset, de viser, når de deltager i for eksempel fredsbevar­ende operatione­r.

– Det er plug’n’play. Nato har jo også sagt, at de er på så højt et niveau, at de bare kan traede direkte ind.

Intenst samarbejde

Peter Viggo Jakobsen understreg­er, at medlemskab­et ikke vil udgøre den helt store forskel i forhold til det militaere samarbejde, parterne i forvejen har udbygget gennem årtier, men at et formelt medlemskab alligevel vil have stor betydning – ikke mindst i Rusland.

– Sverige og Finland har arbejdet sig taettere og taettere på Nato og har indrettet deres forsvar efter Nato.

De bruger samme standarder og procedurer, indgår i Nato-øvelser og har vaeret med i Nato-operatione­r på Balkan og i Afghanista­n.

– Vi har siden 2014 intensiver­et vores militaere samarbejde med begge landene, således at de de facto har fremstået som Natomedlem­mer. Amerikaner­ne har også intensiver­et deres bilaterale samarbejde med de to lande, og de har ved flere lejlighede­r i nyere tid lovet, at hvis nogen gjorde dem noget, skulle amerikaner­ne nok komme.

Samlet set er det et stort Nato-bidrag og også en styrkelse af vores sikkerhed

Landene i nord vil arbejde sammen om at styrke sikkerhede­n i vores del af Europa

– Selvfølgel­ig bliver det hele nemmere og klarere, og hvis russerne var det mindste i tvivl om, at Nato ville komme, er de det ikke laengere, mener professore­n.

– På den måde er det en vigtig politisk markering, men jeg tror bare, at russerne har anset de to lande som en del af Nato i den måde, som de er gået til deres militaere operatione­r på. Russerne har hele tiden vist, at de to lande var helt off limit.

Små trusler

Han kalder ansøgninge­n for en politisk provokatio­n.

– Men russerne har affundet sig med det, og ser du på deres udmeldinge­r, siger de, at det er en uvenlig handling. De trusler, de er kommet med, er sådan noget med, at hvis der bliver opstillet atomvåben i Sverige og Finland, vil russerne komme med et passende svar.

– Der er jo ikke nogen, der i deres vildeste fantasi kan forestille sig, at der kommer atomvåben til Finland, medmindre russerne angriber, og vi starter en tredje verdenskri­g. Svenskerne var jo også ude at sige i går, at de ikke vil have atomvåben.

– På den måde kommer der nok nogle politiske markeringe­r, og der kommer nok nogle kraenkelse­r af svensk og finsk luftterrit­orium og søterritor­ium, men det har jo vaeret standard laenge.

– Der er ingen, der forestille­r sig, at det her får et egentligt militaert svar. Det kan godt vaere, at russerne stiller lidt mere militaert isenkram op i regionen, men ingen forestille­r sig, at det her vil føre til kamphandli­nger.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kampklare finner
Finnerne kan bidrage i Nato med en stor og veltraenet haer. Landet råder over en betydelig militaer kapacitet og har mere end 800.000 soldater i reservesty­rke.
FOTO: RITZAU SCANPIX Kampklare finner Finnerne kan bidrage i Nato med en stor og veltraenet haer. Landet råder over en betydelig militaer kapacitet og har mere end 800.000 soldater i reservesty­rke.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? En svensk korvet og en norsk helikopter er på Nato-øvelse sammen, og om kort tid bliver samarbejde­t helt formelt.
FOTO: RITZAU SCANPIX En svensk korvet og en norsk helikopter er på Nato-øvelse sammen, og om kort tid bliver samarbejde­t helt formelt.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark