Ekstra Bladet

VAER VELKOMMEN

- Mads Kastrup

SÅ SKER DET. Finland og Sverige søger ind i Nato. En usandsynli­ghed for blot måneder siden, men nu er den fremtvunge­t af Putin. Af hans overfald på Ukraine og den åbenlyse trussel, Rusland hermed har meldt sig som mod sine øvrige naboer.

MAN KAN naturligvi­s både glaede og bekymre sig.

Glaede sig, fordi fronten mod aggressore­n i Moskva og hans åbenlyse selvdestru­ktion forstaerke­s. Og bekymre sig af samme årsag. Fordi fronten mod Putins selvdestru­ktion forstaerke­s.

SKRAEKSCEN­ARIET er selvsagt atomkrig. Og en desperat Putin, der griber til desperate midler, er ikke målet.

Eller som den pensionere­de brigadegen­eral Michael H. Clemmesen siger til Berlingske, skal Vesten vaere varsom med at ydmyge den russiske despot. Vi er oppe mod verdens største atommagt, og vi skal taenke os om.

JA, DET ER en balance. En ny terrorbala­nce. En tilbageven­den til den kolde krigs logik, der langt er at foretraekk­e frem for en varm.

Men som det før er bemaerket på denne plads, gør vi i Vesten det, vi skal. Og som vi forhåbentl­ig vil fortsaette med. Vi demonstrer­er med alle midler bortset fra det ultimative, at vi ikke vil ligge, som Putin har redt.

VI SANKTIONER­ER. Vi beslaglaeg­ger. Oligarkers luksusboli­ger, formuer og gigantiske yachter. Vi skal dertil have lukket af for Putins gas og olie.

Og når Putins svar til Finland og Sverige er – hvilket det er – at rasle med nøglerne til affyringsr­amperne, er modsvaret, at vi laerte en lektie af den kolde krig: Trusler slår ingen ihjel. Og vi taler på grund af Nato fortsat med en større kaep i hånden, end de gør. Det er praecis derfor, Finland og Sverige nu stiller sig ved siden af den.

MED ANDRE ORD er faren for en ydmyget og gal Putin formentlig hverken mere eller mindre nu end før. Hvorfor vi alle først og fremmest skal vaelge at glaede os over de nye, kommende Nato-medlemmer.

Finland og Sverige skal vaere hjerteligt velkommen. Det er muligt, vi vil se nye ubåde i Skaergårde­n og andre trusler, der forsøger at intimidere og kortslutte optagelsen. Vi har vaeret der før. Vi bakker op. Det her er ikke så meget noget, Finland og Sverige gør mod Rusland, som det er noget, Rusland har gjort mod sig selv.

Laes reportagen side 20-21.

Vi laerte en lektie af den kolde krig

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/AFP/RITZAU SCANPIX ?? – Vi forlader en aera og går ind i en anden. Vi kommer til at meddele Nato, at vi vil vaere medlem af alliancen, sagde Sveriges statsminis­ter, Magdalena Andersson, på et pressemøde i går.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/AFP/RITZAU SCANPIX – Vi forlader en aera og går ind i en anden. Vi kommer til at meddele Nato, at vi vil vaere medlem af alliancen, sagde Sveriges statsminis­ter, Magdalena Andersson, på et pressemøde i går.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark