Ekstra Bladet

Hvornår giver det gevinst?

-

Spørger man Lise Nytoft Bergmann, er der tre kriterier, man skal leve op til, før det kan betale sig at taenke i opkonverte­ring af sit boliglån.

For det første skal du have et realkredit­lån på en million kroner eller mere.

For det andet skal det vaere et 30-årigt fastforren­tet lån.

Og for det tredje skal du kunne få et lån med en rente, der er mindst 1,5 procent højere end den rente, du har nu.

Kort fortalt får den stigende rente kursen på de fastforren­tede obligation­er til at falde, og derfor kan man som boligejer købe sin egen gaeld tilbage for faerre penge, end man skylder.

– I dag ligger renten på et 30-årigt fastforren­tet lån på 3 procent, hvis der er tale om et lån med afdrag, og på hhv. 3,5 og 4 procent, hvis der er tale om et lån med 10 eller 30 afdragsfri­e år. Og det er her, at boligejere­n skal vaere opmaerksom. For når renten på det nye lån stiger, gør den månedlige betaling det også, siger Lise Nytoft Bergmann.

Højere ydelse

Du vil derfor kunne maerke, at du enten skal betale mere hver måned, eller at rentedelen af din månedlige ydelse bliver større, og du derved afdrager mindre end på dit tidligere lån.

Du skylder altså faerre penge, men betaler til gengaeld mere for at låne dem.

– Som tiden går, vil den oprindelig­e gevinst blive spist op af en højere ydelse eller et lavere afdrag. Og går der lang tid, før man igen kan laegge om til en lavere rente, vil man tabe penge på sin konverteri­ng, siger hun.

Ifølge boligøkono­men tager det typisk 12-15 år, før gevinsten er vaek, hvis dit oprindelig­e lån har en rente på mellem 0,5 procent og 1,5 procent. Derfor skal du overveje, om du tror på, at renten falder igen, og du kan nedkonvert­ere dit lån, inden det koster dig penge.

Som tiden går, vil den oprindelig­e gevinst blive spist op af en højere ydelse eller et lavere afdrag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark