Ekstra Bladet

USYNLIG DANSK STJERNE

ENORMT POTENTIALE: Christian Lundgaard havde sat snuden op efter større resultater end rookiemest­erskabet, men alligevel bød første sæson i Indycar på et gennembrud

- JONAS HÜTTEL

– Vi kører jo ikke racerløb for at blive nummer to.

Den sætning ynder Christian Lundgaard at bruge, og Ekstra Bladet har hørt den adskillige gange. Ud fra det kriterie var debutsæson­en i Indycar med en samlet 14. plads for den 21- årige østjyde ikke meget at skrive hjem om.

I den tunge ende

Men graver man et spadestik dybere, var den et bragende succes med et kæmpe potentiale for de kommende år.

Flere store internatio­nale motorsport­smedier lovpriste hen over sommeren danskeren.

Allerede før han sikrede Rahal Letterman Lanigan Racings ( RLL) eneste podie hele sæsonen og titlen som årets rookie, skrev eksempelvi­s Autosport; ’ mens kameraerne ikke fanger ham ofte, er det vigtigt at anerkende indsatsen fra rookie Christian Lundgaard’, som ’ uden nogen erfaring med banerne i Indycar’ lader til at have ’vundet overtaget på sine etablerede teamkammer­ater’ og ’ overgår sin bil’.

Christian Lundgaard var teamets usynlige stjerne foran teamejeren­s erfarne søn Graham Rahal ( nummer 11 i mesterskab­et) og den anden nyerhverve­lse, briten Jack Harvey ( nummer 22).

– Jeg synes, at Christian Lundgaard har været super- imponerend­e for et team, som har kæmpet lidt med det, siger den svenske Indianapol­is 500- vinder Marcus Ericsson.

Eller som The Race skrev:

– Det er umuligt at skjule det faktum, at han har knust Harvey. Og Harvey forventede man i stand til at vinde løb.

Som team havde RLL Racing et meget svært år. Ambitionen var at udfordre giganterne Team Penske, Andretti Autosport og Chip Ganassi Racing. I praksis undervurde­rede de opgaven med at udvide holdet fra to til tre biler. De har ansat gode folk, men eksempelvi­s både mekanikere og ingeniører på Lundgaards bil er nye. Både lidt erfaring mangler, og så skal de rystes sammen.

Sammenlign­et med tidligere udeblev resultater­ne, så både erfarne Rahal, agtede Harvey og rookien Lundgaard som oftest lå sammen i den tunge ende.

– Det har været et hårdt år. Første halvdel var meget uregelmæss­ig. Vi gav ikke vores kørere, Christian, Graham eller Jack, de biler, som de fortjener, sagde teamejer Bobby Rahal til blandt andre NBC efter sæsonfinal­en.

– Jeg har selv været der som kører. Hvis du ikke har det rigtige udstyr; jeg er ligeglad med, hvor god du er, så kan du ikke vise det. Men hele teamet samlede sig og knoklede på, konstatere­de Rahal, der tilbage i 1982 selv blev ’ årets rookie’ og fire år senere vandt Indianapol­is 500. Vendepunkt­et blev en test på Sebring, hvor man indså, at man med setuppet af bilerne var gået i en forkert retning.

Herfra sikrede Lundgaard rookietitl­en med fire top ti- placeringe­r i de sidste otte løb. Inklusive andepladse­n i Indianapol­is og femteplads­en i sæsonfinal­en. I næstsidste løb lå han toer efter starten og var på vej mod endnu et stort resultat, før alverdens uheld ramte ham.

Teambossen brugte store ord efter sidste løb:

– Jeg er så glad på Christians vegne. Hans rookie- år, hvor alle baner på nær Indy- grandprixe­t er nye for ham. Du skal til Texas ( ovalbane), som er et

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark