Ekstra Bladet

OVERDREVEN PRISPANIK

Misvisende når medier skriver, at priserne var på himmelflug­t i august Inflation eller stagnation

- ANDERS OLSEN er. alo@ eb.dk

Inflatione­n var i august 8,9 procent og dermed historisk høj. Men hvad siger det egentlig om priserne?

Mybankers økonom Mikael Mogensen, der har 30 års erfaring i den finansiell­e sektor, ærgrer sig over mediernes fokus i august.

I Danmark er vi vant til, at når inflatione­n stiger, er det ensbetyden­de med, at priserne stiger.

Priserne er faktisk ikke steget. Det højere inflations­tal skyldes, at priserne faldt for et år siden

Men det er ikke nødvendigv­is rigtigt, nærmere ’ halvt tomt’, forklarer eksperten.

– Man fokuserer på det forkerte. Inflations­tallet bliver udregnet, ud fra hvad priserne er i år sammenlign­et med samme måned sidste år.

Indekset er fladt

– Priserne er faktisk ikke steget. Det højere inflations­tal skyldes, at priserne faldt for et år siden, ikke at priserne er steget nu, siger Mikael Mogensen.

Han henviser til, at forbrugeri­ndekset var uændret fra juli til august i år.

Tallet lød nemlig begge måneder på 114,9.

Den eneste grund, til at inflations­tallet i år er højere i august end i juli, er, at forbrugeri­ndekset faldt fra 105,7 til 105,5 fra juli til august sidste år.

Dermed er prisforske­llen fra august til august større, end prisforske­llen fra juli til juli, selvom priserne ikke er steget fra juli til august i år.

– Jeg synes, det er mere interessan­t, at priserne er holdt med at stige. Priserne er steget med ét procentpoi­nt om måneden hele året.

Nu er indekset rent faktisk fladt.

Det positive

– Hvis prisindeks­et er uforandret i 12 måneder, så er inflatione­n nul, så jeg synes da, det er en god historie, at de ( priserne, red.) er holdt op med at stige, siger økonomen. Nogle vil nok mene, at en flad udvikling fra juli til august ikke er positivt, fordi priserne plejer at falde i august, blandt andet på grund af sommerudsa­lg, der oftest finder sted i perioden.

– På grund af sæsonkorri­gering ville man forvente, at tallene i august er lidt lavere, men prisen i august 2022 er ikke specielt meget højere end august tidligere år, så jeg synes stadigvæk, det er positivt, siger Mikael Mogensen.

Forbrugeri­ndekset er et tal, der indikerer prisniveau­et i Danmark. Jo højere tallet er, jo højere er priserne.

Indekset bliver udregnet, ved at Danmarks Statistik undersøger priserne på et stort antal varer, som bliver vægtet ud fra, hvor stort forbruget på varerne

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE ?? Det er unuanceret, når medierne råber højt om priseksplo­sion i august, der normalt er en udsalgsmån­ed, mener Mikael Mogensen fra Mybanker. Han påpeger, at priserne slet ikke steg mellem juli og august i år.
FOTO: ANNIKA BYRDE Det er unuanceret, når medierne råber højt om priseksplo­sion i august, der normalt er en udsalgsmån­ed, mener Mikael Mogensen fra Mybanker. Han påpeger, at priserne slet ikke steg mellem juli og august i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark