Ekstra Bladet

NY DNATEKNIK KAN FÆLDE SERIEFORBR­YDERE

EFTERFORSK­ERE LAVER BORGERFORS­LAG: Skal gøre det muligt for dansk politi at bruge ny banebryden­de dna- teknik

- LINETTE KRØGER JESPERSEN linette@ eb.dk

Da det lykkedes svensk politi i 2020 at opklare et 16 år gammelt drab på en otteårig dreng og en 56- årig kvinde i Linköping på bare fem uger ved hjælp af genetisk slægtsfors­kning, blev den danske efterforsk­er Martin Wittrup Enggaard først og fremmest vildt glad.

Han arbejder til dagligt med personfarl­ig kriminalit­et i Københavns Politi og har derfor på egen krop oplevet frustratio­nen og behovet hos pårørende til drabsofre og ofre for voldtægter, der alle har et ønske og håb om retfærdigh­ed og afklaring.

Blev vildt glad

Derfor blev han vildt glad ved tanken om, at de efterladte til drabsofren­e i Sverige fik mulighed for at sætte et punktum, fordi kollegerne i Sverige fik mulighed for at afprøve genetisk slægtsfors­kning i efterforsk­ningen.

– Men det er en todelt følelse, fordi jeg også bliver frustreret over, at vi ikke selv kan bruge det i dansk politi, siger Martin Wittrup Enggaard, der understreg­er, at der er tale om hans personlige holdning.

Nu har han og fem medstiller­e, der alle er efterforsk­ere i dansk politi, i deres fritid lavet et borgerfors­lag, der kan ses på borgerfors­lag. dk, om, at dansk politi skal kunne bruge genetisk slægtsfors­kning som efterforsk­ningsværkt­øj i sager

om drab og grov personfarl­ig kriminalit­et.

Det kræver 50.000 støtter for, at forslaget skal behandles af Folketinge­t, og lige nu er der 45.000, der har støttet.

Helt særlige sager

I forslaget fremgår det, at politiet kun må bruge genetisk slægtsfors­kning med en kendelse fra retten, at politiet skal dokumenter­e, at det uidentific­erede dna med begrundet mistanke

stammer fra gerningspe­rsonen, og at genetisk slægtsfors­kning kun må bruges i helt særlige sager. Herunder drab, voldtægt, terror og identifice­ring af lig og jordiske rester.

Og så skal alle andre eksisteren­de og tilgængeli­ge dna- muligheder være udtømt.

Martin Wittrup Enggaard ønsker ikke at pege på konkrete danske sager, som han mener, det ville være oplagt at køre genetisk slægtsfors­kning på.

I borgerfors­laget fremgår det dog, at ’ havde man haft dette værktøj tilbage i 1990, kunne man eksempelvi­s have stoppet én af danmarkshi­storiens værste serieforbr­ydere, før han begik en række grove forbrydels­er.’

Det er en henvisning til ’ Amagermand­en’, Marcel Lychau Hansen, der blev idømt livstid for to drab og syv voldtægter mellem 1987 og 2010.

Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at vi også kan opklare ældre og fremtidige drab

– Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at vi også kan opklare ældre og fremtidige drab og voldtægtss­ager i Danmark med det her værktøj som hovednøgle. Der er immervæk en del sager om drab og voldtægter, hvor der ligger en ren dna- profil, der ikke er identifice­ret, siger Martin Wittrup Enggaard.

– Hvad er din drøm med det her?

– Den grundlægge­nde drøm er jo at kunne ringe til nogle pårørende, som har siddet i rigtig mange år uden en opklaring, eller et voldtægtso­ffer, der har gået i uvished i årevis, og sige, at nu kan de få noget afklaring, siger han.

 ?? PRIVATFOTO ?? Serieforbr­yderen Marcel Lychau Hansen, kendt som Amagermand­en, blev fældet 23 år efter sin første forbrydels­e ved hjælp af dna. Det var før, genetisk slægtsfors­kning var en mulighed.
PRIVATFOTO Serieforbr­yderen Marcel Lychau Hansen, kendt som Amagermand­en, blev fældet 23 år efter sin første forbrydels­e ved hjælp af dna. Det var før, genetisk slægtsfors­kning var en mulighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark