Ekstra Bladet

DET LANGE FARVEL

LANG OG TRO TJENESTE: Efter 70 år som britisk regent blev dronning Elizabeth 2. i går begravet med opbydelsen af al den pomp, pragt og ceremoni, som London og kongehuset har at byde på

- THOR CARLSKOV tc@ eb.dk

Dronning Elizabeth 2., den længst regerende britiske monark i historien, begav sig i går morges ud på sin sidste rejse efter en offentlig ceremoni med tre sørgeoptog, der satte London på den anden ende.

Dagens første optog ledte kisten fra Westminste­r Hall, hvor dronningen har ligget på castrum doloris, til Westminste­r Abbey, hvor statsbegra­velsen med deltagelse af 2000 statsleder­e og andre notabilite­ter, deriblandt dronning Margrethe og kronprins Frederik, begyndte klokken 11 engelsk tid.

Endnu et optog førte over middag kisten og de sørgende rundt i London, forbi mange af byens seværdighe­der og en milliontal­lig folkemængd­e langs ruten.

Det tredje optog startede i nærheden af Windsor Castle og førte op gennem den næsten fem kilometer lange The Long Walk til slottet og videre til St George’s Chapel, hvor den egentlige begravelse med kun den nærmeste familie skulle afholdes.

Mens vi forbereder vores sidste farvel, vil jeg gerne sige tak til alle jer utallige mennesker, der har været sådan en støtte for min familie og mig

’ Inderlig rørt’

Kong Charles 3. og resten af familien fulgte efter kisten i alle tre optog, og kongen takkede allerede, inden det kom så langt, for den sympati, der er strømmet i retning af den britiske kongefamil­ie siden beskeden 8. september om, at dronningen var død.

– Gennem de sidste ti dage er min hustru og jeg blevet så inderlig rørt af de mange beskeder med kondolence og støtte, som vi har modtaget fra dette land og fra hele verden.

– I London, Edinburgh, Hillsborou­gh og Cardiff blev vi rørt ud over enhver grænse af alle, som gjorde sig den ulejlighed at komme og vise deres respekt for min kære mors, den afdøde dronning, livslange tjeneste.

– Mens vi forbereder vores sidste farvel, vil jeg gerne sige tak til alle jer utallige mennesker, der har været sådan en støtte for min familie og mig selv i denne sorgens stund, sagde kongen, ifølge BBC.

Dronning Elizabeth 2. blev i aftes stedt til hvile i St George’s Chapel ved siden af sin mand, prins Philip, der døde i april sidste år. De blev henholdsvi­s 96 og 99 år gamle.

 ?? FOTO: MIKE EGERTON/ RITZAU SCANPIX ?? Landesorg
Tårer i folkemængd­en.
FOTO: MIKE EGERTON/ RITZAU SCANPIX Landesorg Tårer i folkemængd­en.
 ?? FOTO: POOL/ RITZAU SCANPIX ?? Westminste­r Abbey lagde ramme til statsbegra­velsen, inden kisten blev kørt videre til Windsor Castle og St George’s Chapel, hvor Elizabeth 2. i går aftes blev begravet ved siden af sin mand, prins Philip.
FOTO: POOL/ RITZAU SCANPIX Westminste­r Abbey lagde ramme til statsbegra­velsen, inden kisten blev kørt videre til Windsor Castle og St George’s Chapel, hvor Elizabeth 2. i går aftes blev begravet ved siden af sin mand, prins Philip.
 ?? FOTO: CHIP SOMODEVILL­A/ RITZAU SCANPIX ?? Et 96 år langt liv blev i går markeret med stil, her på The Mall i London.
FOTO: CHIP SOMODEVILL­A/ RITZAU SCANPIX Et 96 år langt liv blev i går markeret med stil, her på The Mall i London.
 ?? FOTO: DOMINIC LIPINSKI/ RITZAU SCANPIX ?? Kong Charles ved kisten før statsbegra­velsen i Westminste­r Abbey.
FOTO: DOMINIC LIPINSKI/ RITZAU SCANPIX Kong Charles ved kisten før statsbegra­velsen i Westminste­r Abbey.
 ?? FOTO: JOHN SIBLEY/ RITZAU SCANPIX ?? Dronningen besøgte kisten med sin søn kronprins Frederik søndag aften.
FOTO: JOHN SIBLEY/ RITZAU SCANPIX Dronningen besøgte kisten med sin søn kronprins Frederik søndag aften.
 ?? ??
 ?? FOTO: POOL/ RITZAU SCANPIX ?? De såkaldte Coldstream Guards på The Mall.
FOTO: POOL/ RITZAU SCANPIX De såkaldte Coldstream Guards på The Mall.
 ?? FOTO: PHIL HARRIS/ RITZAU SCANPIX ?? Prinsesse Charlotte, datter af kronprins William og hertuginde Kate, slipper tårerne løs under sin oldemors optog gennem London.
FOTO: PHIL HARRIS/ RITZAU SCANPIX Prinsesse Charlotte, datter af kronprins William og hertuginde Kate, slipper tårerne løs under sin oldemors optog gennem London.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark