Ekstra Bladet

Ukrainske styrker krydser vigtig flod

-

Ukraines styrker har ingen planer om at gøre ophold i deres igangværen­de og tilsynelad­ende succesfuld­e modoffensi­v mod Rusland.

Det understreg­er den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

– Efter en række sejre kan det godt være, at nogle af jer synes, at det står lidt stille. Men det står ikke stille. Der er planer om nye angreb.

– Ukraine skal befris. Hele landet, siger præsidente­n.

Udtalelsen kommer, samtidig med at ukrainske soldater angiveligt har krydset den strategisk vigtige flod Oskil i Kharkiv- regionen. Det anses som et afgørende afsæt til yderligere modangreb i det østlige Ukraine.

Mod øst ligger Donbas, der består af regionerne Donetsk og Luhansk.

Prorussisk­e separatist­er

Begge regioner var allerede før krigen beboet af nogle prorussisk­e separatist­er. Under krigen er Luhansk helt blevet overtaget af russerne, mens omkring halvdelen af Donetsk er på russiske hænder.

Serhij Hajdaj, der er Ukraines guvernør i Luhansk, ser det som et stort fremskridt, at ukrainske soldater har krydset floden Oskil.

– Luhansk er lige om hjørnet. Befrielse fra besættelse­n er ikke langt væk, skriver guvernøren på kommunikat­ionstjenes­ten Telegram.

Den ukrainske modoffensi­v har i løbet af september sendt tusindvis af russiske soldater på flugt fra den nordøstlig­e Kharkiv- region.

De har blandt andet efterladt sig kampvogne og ammunition.

Optimistis­ke udtalelser

Den amerikansk­e præsident, Joe Biden, gav i weekenden en af sine hidtil mest optimistis­ke udtalelser på Ukraines vegne.

– De er ved at besejre Rusland, sagde han i CBS- udsendelse­n ’ 60 Minutes’.

– Rusland har vist sig ikke at være lige så kompetent og dygtig, som mange mennesker troede, at det ville være, siger Biden.

Den seneste tids modangreb fra Ukraine har hos flere prominente russere dog udløst en hidtil uset tvivl om krigens formål.

Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark