Ekstra Bladet

PROTEST: SMIDER SLØRET OG HÅRET

FRIHED: En ung kvindes død i Iran har ført til protester på både gaden og de sociale medier, og der tages nye midler i brug i kampen for kvinders rettighede­r

- SIGNE SØGAARD siso@ eb.dk

’ Kvinde. Liv. Frihed.’

Det var blandt de slagord, som søndag lød, da hundredvis af demonstran­ter var på gaden ved Teherans universite­t i Iran.

Det er den 22- årige Mahsa Aminis død, som har antændt vrede mod Irans såkaldte moralpolit­i og ført til protester flere steder i landet.

– Det er blevet et socialt faktum i det iranske samfund for rigtig mange mennesker, at det her er endnu et eksempel på, hvordan staten udøver vold mod kvinder, fortæller Rasmus Elling, der lektor ved Københavns Universite­t og Iran- forsker, til Ekstra Bladet.

Mahsa Amini blev efter sigende anholdt tirsdag, fordi hun ikke bar sin hijab korrekt. Tre dage senere blev hun erklæret død. Ifølge politiet døde hun af et hjerteanfa­ld.

En påstand, som Aminis far har pure afvist. Familien hævder i stedet, at hun blev slået af politiet. Regeringen har imidlertid nægtet, at den unge kvinde blev slået.

Sjældent syn

Ifølge Rasmus Elling er den protestbev­ægelse, som er opstået i forbindels­e med Aminis død, et af nyere tids større eksempler på et oprør, som er møntet på kvinders forhold i Iran.

– Tidligere protester har været mere spredte, men det her er noget, vi ser mange steder i landet på samme tid. Det lader til, at det i hvert fald for den del af befolkning­en, som bruger sociale medier, spiller en stor rolle, siger han.

Både på gaden og på sociale medier smider kvinder deres slør i protest, mens hashtagget # MahsaAmini er blevet et af de mest brugte hashtags nogensinde på persisk på Twitter.

– Vi ser en masse modige kvinder, der i offentligh­eden tager deres slør af i protest. Det har man før set enkelte kvinder gøre i små protester eller individuel­t.

– Nu ser vi kvinderne gøre det sammen i flok, og det er sjældent, forklarer Rasmus Elling.

Protestere­r på nye måder

Lektoren understreg­er, at det er vigtigt at have for øje, at Iran er stort land, og at det ikke er hele befolkning­en, som er i oprør.

– Men det er ikke desto mindre signifikan­t, at vi ser de her videoer fra Iran, og der er ikke nogen tvivl om, at de videoer også bliver delt blandt iranere i Iran, på trods af at der streng kontrol med brug af sociale medier og internet, siger han.

Nogle af kvinderne i de videoer, som i øjeblikket florerer på sociale medier, går skridtet videre og klipper deres hår af eller brænder deres hijab.

Der er ikke nogen tvivl om, at de videoer også bliver delt blandt iranere i Iran

Vi ser en masse modige kvinder, der i offentligh­eden tager deres slør af i protest

– Det, det i hvert fald viser som et minimum, er, at kvinderett­ighedsbevæ­gelsen hele tiden tager nye protesttek­nikker og symboler i brug for at yde modstand mod det, som i hvert fald nogle iranske kvinder opfatter som et sexistisk, kvindeunde­rtrykkende styre, siger Rasmus Elling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark