Ekstra Bladet

KØBER 600 MINK TIL AVL

STARTER IGEN: Efter nytår bliver det atter tilladt at avle mink i Danmark. Det har en nordjyde taget konsekvens­en af

- LAURA BONVANG THOR CARLSKOV lb@ eb.dk; tc@ eb.dk

Et af de mest omdiskuter­ede danske forbud ophæves ved årsskiftet, så det igen bliver tilladt at avle mink i Danmark.

Det oplyser Fødevaremi­nisteriet i en pressemedd­elelse fredag.

Regeringen­s beslutning om at lade forbuddet mod minkavl udløbe kommer, efter Statens Serum Institut ( SSI) har foretaget en vurdering af ’ risikoen for folkesundh­eden’.

’ SSI har vurderet, at risikoen for folkesundh­eden vil være begrænset ved en genåbning af en betydeligt reduceret minkproduk­tion i januar 2023 og indførelse af en række smittefore­byggende tiltag beskrevet i veterinær- og sundhedsmy­ndighedern­es model til håndtering af covid- 19 i minkbesætn­inger,’ lyder det i en pressemedd­elelse.

Tager med glæde imod

En af dem, der er klar til at ramme jorden med løbesko på, er Martin Korsbæk fra Nordjyllan­d, der til Ritzau fortæller, at han glæder sig:

– Jeg tager glædeligt imod det. Nu har vi ventet i to år på at få det her svar, at vi kan komme i gang igen, som vi blev lovet, da vi aflivede vores dyr. Så det er jo glædeligt.

Korsbæk har købt 600 mink i Finland, så han kan komme i gang 1. januar, for han er en af de 14 tidligere minkavlere, der i sin tid valgte at søge om en dvaleordni­ng i stedet for bare at forlade erhvervet og finde på noget andet.

– Jeg brænder for det her. Jeg synes, det er min rette hylde, så muligheden skal udnyttes, når vi har mulighed for det, siger han.

Smittefore­byggelse

Andre 1227 avlere søgte om nedlukning­serstatnin­g, og regningen for den mildest talt omdiskuter­ede nedlukning af erhvervet under coronapand­emien i november 2020 kan komme til at koste op mod 19 milliarder kroner.

Jeg brænder for det her. Jeg synes, det er min rette hylde

Der følger nogle krav med, når Martin Korsbæk og andre genåbner.

Myndighede­rne har lavet en model for smittefore­byggende tiltag til håndtering af covid- 19, som minkavlern­e skal implemente­re og efterleve for at kunne genoptage minkavlen efter årsskiftet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark