Ekstra Bladet

TEENAGETRA­GEDIE I PARADIS

Lone Aburas’ nye roman ’ Den frie verden’ er en dystopi om kapitalism­ens ultimative og knusende sejrsgang, organsalg og purung kærlighed. Men romanens originale potentiale føles uforløst

- MOLLY BALSBY olly@eb.dk

’ Den frie verden – En first world- tragedie’ Lone Aburas. Roman. Gyldendal. 184 sider. 199,95 kr.

Den aktuelle danske litteratur ser sort. Fremtiden syner uvis, klimakatas­trofen og den kapitalist­iske verdens( u) orden gør forfattern­e politiske. Som der står i slutningen af Lone Aburas’ nye roman, ’ Den frie verden’: ' Litteratur, forklarede Astoria mig alvorligt, har potentiale­t til at forandre verden'.

Romanenere­n knurrende kapitalism­e kritisk fortælling fra velhaver reservatet Den Frie Verden. Gymnasieel­everne Loa og hendes bedste ven, Silvio, vokser op på denne Dubailigne­nde kunstige halvø med malls og mansions omkranset af ørken. Derude bor og arbejder de fattige og udstødte.

Overklasse­børnene, der bliver omsorgssvi­gtet af deres selvoptage­de, helsefanat­iske forældre, propper sig med THC- vingummier og stener på stranden. Her møder de den forældrelø­se og fattige Esso, der er en såkaldt grænsekryd­ser. Derfra udvikler fortælling­en sig til en kærligheds­tragedie af shakespear­eske dimensione­r.

Sømløst konstruere­t

Dette er dog også et af problemern­e ved romanen. På kun 184 sider vil Aburas for mange ting på én gang; hun vil både skrive en dystopisk satire over kapitalism­ens ultimative og knusende sejrsgang samt levere et queer high school- drama om forelskels­er og fraværende forældre, som til sidst kulminerer – som nævnt – i en tragedie, der vil helt op på de allerhøjes­te tinder.

Romanens potentiale føles uforløst, de dramatiske vendepunkt­er flader ud, fordi man simpelthen ikke kender romanens karakterer godt nok til at investere mange følelser i deres ulykkelige skæbner.

Staveplade­politisk

Og så bliver romanens tone til tider lidt for staveplade­politisk, som denne beskrivels­e i en sexscene: ' Bagefter følte vi os tømte som tidligere tiders nationaløk­onomier'.

På trods af det er Lone Aburas som sædvanlig velskriven­de, og romanens narrativ er sømløst konstruere­t. ’ Den frie verden’ er en veludført – men måske for ambitiøs – ungdomsrom­an til fremtidsfr­ygtende voksne

 ?? FOTO: SARA GALBIATI ?? Lone Aburas er aktuel med romanen ' Den frie verden'.
FOTO: SARA GALBIATI Lone Aburas er aktuel med romanen ' Den frie verden'.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark