Ekstra Bladet

INGEN KURRE PÅ TRÅDEN

at det skyldes kalender- udfordring­er, at den danske statsminis­ter endnu ikke har besøgt Det Hvide Hus

- DITTE LYNGE lynge@ eb.dk

Der er ikke en finger at sætte på forholdet mellem Danmark og USA. Heller ikke selvom Mette Frederikse­n har ventet mere end 1200 dage på at besøge Det Hvide Hus.

Det mener i hvert fald udenrigsmi­nister Jeppe Kofod ( S):

– Danmark og USA har et fantastisk, godt, tæt og dybt samarbejde, sagde ministeren, da Ekstra Bladet natten til fredag dansk tid mødte ministeren i New York, hvor han de seneste dage har været i forbindels­e med Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerheds­råd.

For en uge siden kunne statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) overrasken­de fortælle, at hun tilbage i juni havde fået en ’ personlig invitation’ fra præsident Joe Biden.

– Det havde bare været oplagt lige at tage forbi Det Hvide Hus, nu hvor I var i Washington i går. Er der en kurre på tråden mellem Danmark og USA?

– Absolut ikke. Vi har en meget stærk relation. Og vi har også en invitation, som statsminis­teren har fået i Madrid. Og så skal man jo finde et tidspunkt, hvor alle parter kan. Men vi har et virkelig godt samarbejde.

– Jeg har selv haft min amerikansk­e kollega Antony Blinken på besøg i København, allerede kort tid efter at han trådte til. Og den danske og den amerikansk­e administra­tion har virkelig et tæt samarbejde om de vigtige dagsordene­r, og det er klima, kampen for de demokratis­ke værdier og sikkerhed.

– Er det sådan, at når USA’s præsident ringer, så er det svært at finde en dag? Eller er det mere USA, der har haft svært ved at finde en dato?

– Jeg tror, at alle kan se, at der har været rimelig travlt. Dels har vi været i New York til FN, der har været en begravelse af dronning Elizabeth II, så der har været travlt for alle parter. Men vi har jo en invitation, og så er det bare med at finde et tidspunkt.

– Men kan det ikke også handle om, at vi nu står meget tæt på et folketings­valg i Danmark, og så vil det måske se lidt underligt ud, hvis I bliver inviteret til Det Hvide Hus midt i en valgkamp?

– Jeg skal ikke gå ind i alle mulige spekulatio­ner. Der er nogle kalenderud­fordringer, som statsminis­teren sagde, og det, tror jeg, gælder alle. Vi lever altså i en tid, hvor vi har travlt med at håndtere en krig i Europa, en klimakrise, et FN, der ikke har været samlet for alvor i tre år.

– Så det er vigtigt, at vi er aktive alle sammen, og statsminis­teren har også været i New York og har spillet en vigtig rolle i forhold til FN, og vi har lanceret vores sikkerheds­rådskandid­atur i dag.

– Så alle har travlt, og Danmark og USA har et fantastisk, godt, tæt og dybt samarbejde. USA er vores allernærme­ste allierede.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod var med statsminis­teren i New York til et møde i FN.
FOTO: RITZAU SCANPIX Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod var med statsminis­teren i New York til et møde i FN.
 ?? FOTO: SUSANA VERA ?? Mette Frederikse­n mødte Joe Biden ved NATO- mødet i slutningen af juni, men hun har endnu ikke været en tur i Det Hvide Hus. Her må den amerikansk­e præsident dog se til, mens den danske statsminis­ter underholde­r sig med den franske præsident Macron.
FOTO: SUSANA VERA Mette Frederikse­n mødte Joe Biden ved NATO- mødet i slutningen af juni, men hun har endnu ikke været en tur i Det Hvide Hus. Her må den amerikansk­e præsident dog se til, mens den danske statsminis­ter underholde­r sig med den franske præsident Macron.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark