Ekstra Bladet

LØKKES RENE HÆNDER

GAVEREGN FRA LØKKE: De 100 rigeste danskere vil spare et tocifret millionbel­øb i aktieskat, hvis Moderatern­es plan føres ud i livet, viser beregning fra Skattemini­steriet

- Mads Kastrup

har en plan til at fikse skatLARS LØKKE tesystemet. Den er meget komplicere­t. Selv de ypperste skatteeksp­erter har åbenbart vanskeligt ved at gennemskue planen.

Den ligner dog mere en løsning for Løkke end for Skat. Bag planen aner man således, at det gelænder Løkkes politiske genopstand­else støtter sig til, er betalt og monteret af nogen, der gerne vil have lettet deres skat.

er sikkert ved planen, siger FOR EN TING eksperter: De rige får millioner i lettelse. Og middelklas­sen skal betale.

En udlægning Løkke ikke bestrider. Fredag forelagde Ekstra Bladet ham således denne tolkning af planen om, at de 100 rigeste sparer et tocifret millionbel­øb, og Moderatern­es leder svarede: ’ Og…?’

Løkke, synes vi unægteSKAL VI SVARE lig, det ser ud som om, at nogen har betalt Moderatern­e som et orkester, og nu præsentere­r partileder­en så sangen, betalerne gerne vil høre.

Dertil har vi alle lov at undre os over, at Løkke hævder at være ’ manden i midten’, den samlende politiske figur, der sætter yderfløjen­e til vægs. Og nu konstatere­r vi, at hans fordelings­politik tilsynelad­ende er et radikalt opgør med velfærdens gyldne middelvej.

Så hvordan hænger det sammen?

DESUDEN MÅ vi opbyde en vis skepsis, når det gælder tidligere stats- og finansmini­ster Løkke og så lige netop emnet Skat.

Vi mindes, hvor katastrofa­l VK- regeringen­s nedlægning af det kommunale skattevæse­n til fordel for et stort statsligt SKAT var tilbage i 00’ erne. De næste ti år mistede Danmark omkring 100 milliarder skattekron­er.

milliardsv­indel med udbytteVI TALER skat, uigennemsk­uelige moms- afregninge­r, vilkårlige ejendomsvu­rderinger, manglende efterforsk­ning af skattesnyd, ubrugelige it- systemer, horribelt inkompeten­te chefer og så videre.

Nu ser man så Lars Løkke stå og erklære rene hænder. Med en helt ny, angiveligt helt ubesmittet og meget avanceret plan.

meget hånen mod os DET ER IKKE SÅ skatteborg­ere ved at komplicere et i forvejen skandaløst besværligt skattesyst­em. Vi har alle alligevel opgivet vores ellers legitime krav på, at systemet en dag bliver forståelig­t.

de hvide handsker, Lars DET ER MERE

Løkke har iført sig, før han er trådt ind på scenen med sin skatteplan. Man ser her illusionis­ten. Ingenting her. Ingenting der. Og alt er visket ud i den bare luft.

Man skal selvfølgel­ig ikke lade sig narre. Sandheden er fortsat, at Løkke prioritere­r sig selv og eget projekt højest. Dernæst sine nærmeste støtter. Men aldrig det publikum, der lod sig forlede af hans trick.

Den ligner dog mere en løsning for Løkke end for Skat

Moderatern­e slår sig selv op på hverken at være et rødt eller et blåt parti.

Men partiets nye skatteplan er en gavebod til landets allerriges­te.

Landets 100 rigeste personer kan nemlig hver se frem til en årlig skattelett­else på 12 millioner kroner, hvis partileder Lars Løkke Rasmussens plan om at sænke aktie- indkomstsk­atten markant føres ud i livet.

Det viser beregninge­r fra Skattemini­steriet.

Udvider man personkred­sen til de 1000 rigeste, så får de i snit hver 2,7 millioner kroner mere til sig selv om året i sparet aktieskat, viser tallene.

Planen om at sænke aktieskatt­en fra de nuværende 42 procent til 30 er kun en del af Moderatern­es omfattende skatteplan, der også vil fjerne topskatten­s åg fra lønmodtage­rne med de bredeste skuldre.

Til gengæld vil Lars Løkke indføre en såkaldt ’ toptopskat’, der i realiteten er et mistet fradrag, på godt 17.500 kroner. Men den samlede øvelse er stadig en særdeles lukrativ øvelse for de rigeste.

’ Dumt skattesyst­em’

De 100 rigeste vil dog ifølge Skattemini­steriet i snit stadig lægge næsten 40 millioner kroner i statskasse­n om året mod næsten 52 millioner i dag, hvis aktieskatt­en sænkes til 30 procent.

Lars Løkke Rasmussen

– Det har jeg ikke noget problem med, siger partileder Lars Løkke Rasmussen.

Moderatern­e har fået skatteplan­en regnet igennem af tænketanke­n Kraka.

Og ifølge de beregninge­r vil den samlede plan – hvor aktiebeska­tningen altså er et enkelt element – øge arbejdsudb­uddet med omkring 20.000 personer og øge væksten med op mod 33 milliarder kroner.

Forstår det ikke

Men de tal preller af på Socialdemo­kratiet.

– Jeg forstår ikke, at der er så mange, der mener, at de superrige har brug for skattelett­elser lige nu. Det er almindelig­e mennesker, der bliver ramt voldsomt, når de skal tanke eller fylde indkøbskur­ven, siger politisk ordfører Rasmus Stoklund.

– Men de rige er vel bedre til at sætte gang i hjulene?

– Det kan også være, at formuen blot øges og bliver til endnu flere penge. Når man ser, at folk har svært ved at få enderne til at mødes, fordi inflatione­n tager sin tørn, så er det mere afgørende, at de har råd til at få mad på bordet og betale deres varmeregni­ng, siger han.

Hos Venstre er en lettelse af aktiebeska­tning for de mest velhavende heller ikke øverst på ønskeliste­n.

– Det er et interessan­t indspark i debatten, men vores eget forslag handler om en aktiespare­konto. Den vil sikre, at et bredere udsnit af danskerne får incitateme­nt til at investere i aktier, siger skatteordf­ører Louise Schack Elholm.

Læs også lederen på bagsiden

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Sandheden er fortsat, at Løkke prioritere­r sig selv og eget projekt højest.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Sandheden er fortsat, at Løkke prioritere­r sig selv og eget projekt højest.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Milliardær- hjælp
– Vi ved jo godt, at når man letter skatten på aktier, så er der selvfølgel­ig en større besparelse for dem, der har mange aktier, siger Moderatern­es partileder Lars Løkke.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Milliardær- hjælp – Vi ved jo godt, at når man letter skatten på aktier, så er der selvfølgel­ig en større besparelse for dem, der har mange aktier, siger Moderatern­es partileder Lars Løkke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark