Ekstra Bladet

FARVEL TIL ARBEJDSMAR­KEDET GODDAG TIL PENSIONIST­LIVET

Det er meget mere end økonomi, du bør overveje, tale om og forventnin­gsafstemme med dine nærmeste i god tid før den sidste arbejdsdag

- TROELS CHRISTENSE­N PRIVATFOTO tch@ eb.dk

Når tiden nærmer sig til skiftet fra arbejdsmar­kedet til pensionist­tilværelse­n, er der meget mere end økonomi på spil. Faktisk er det en øvelse, der kræver en hel del mental forberedel­se, hvis du ikke vil rende ind i tomhed, identitets­tab eller et dyk i social sammenhæng, ligesom det er en god idé at afstemme forventnin­gerne til dit aktivitets­niveau og samværslys­t med dine nærmeste, lyder det fra to eksperter på baggrund af års forskning.

Økonomien fylder meget for mange. Vi har i Danmark et ret uigennemsk­ueligt pensionssy­stem, så rigtigt mange er bekymrede i den sammenhæng.

Det fortæller Aske Juul Lassen, etnolog og lektor i aldringsfo­rskning.

Nogle henter hjælp hos deres pensionsse­lskab, andre i banken, og andre danner sig et overblik via Pensionsin­fo. Og er man ikke klædt på til det, kan der være råd at hente hos for eksempel Ældre Sagen.

– Men der er alle mulige andre aspekter ved at gå på pension, som man burde bekymre sig over at få forberedt og planlagt. □llers kan man kort efter afgangen fra arbejdsmar­kedet løbe ind i personlige kriser, siger Aske Juul Lassen.

□fter mange års forskning i emnet minder han om, at danske pensionist­er generelt har en meget høj livskvalit­et og er landets mest tilfredse aldersgrup­pe, især et par år efter overgangen.

Bedst at gå selv

□n ting tæller dog særligt tungt, når det sker.

– Det er sindssygt vigtigt, hvordan du forlader arbejdsmar­kedet – og om du selv tager beslutning­en. Det har rigtig stor betydning for folks tilværelse som pensionist, siger Thomas Holberg, politisk konsulent på arbejdsmar­kedsområde­t hos Ældre Sagen.

Herfra udspørger man hvert femte år via Danmarks Statistik 5000 mennesker i et såkaldt fremtidsst­udie.

– Rigtig mange har en god pensionsop­sparing og har måske også nået folkepensi­onsalderen, når de vælger, at tidspunkte­t nu er det rigtige.

– Men mange begynder også at skrante med helbredet i den alder.

– Mange får en ufrivillig afgang i en alder af for eksempel 64 år, fordi kroppen siger stop.

– Det kan sagtens være, at de har et godt forsørgels­esgrundlag via egen opsparing eller måske seniorpens­ion, men det har stadig en signifikan­t betydning for starten på din pensionist­tilværelse, hvis du føler dig skubbet ud af arbejdsmar­kedet, forklarer siger Thomas Holberg og påpeger, at hver sjette stopper, fordi de fældes af en aldersgræn­se i virksomhed­en eller via en fyring.

Uanset om man selv kan bestemme, skal man overveje at give sig selv en glidende overgang via nedsat tid, opfordrer Aske Juul Lassen, vel vidende at ikke alle har den mulighed.

– Vi kan se, at dem, der får lov at gå ned i tid, får så meget overskud, at de bliver længere på arbejdsmar­kedet end ellers planlagt, siger han.

Vil stadig være med

Hos Ældre Sagen nikker Thomas Holberg genkendend­e til fænomenet.

– Vi hører fra folk, der er gået på pension, men stadig godt kunne tænke sig en eller anden tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Men hvor er jobbet? For de kan ikke arbejde 37 timer og måske heller ikke løfte det samme som tidligere, men de vil stadig gerne føle, at de er til gavn. Den ressource er en overset niche på vores arbejdsmar­ked, mener han.

De kan ikke arbejde 37 timer og måske heller ikke løfte det samme som tidligere, men de vil stadig gerne føle, at de er til gavn

Det har en signifikan­t betydning for starten på din pensionist­tilværelse, hvis du føler dig skubbet ud af arbejdsmar­kedet

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Mange har en drøm om den frihed, de har manglet i et helt arbejdsliv, hvor andre har dikteret, hvad man skulle bruge tiden på. Alligevel kan det være svært pludselig at stå der på den anden side.
FOTO: GETTY IMAGES Mange har en drøm om den frihed, de har manglet i et helt arbejdsliv, hvor andre har dikteret, hvad man skulle bruge tiden på. Alligevel kan det være svært pludselig at stå der på den anden side.
 ?? ?? Aske Juul Lassen, etnolog og lektor i aldringsfo­rskning, advarer om risikoen for at rende ind i personlige kriser, hvis man ikke har forberedt sig til livet som pensionist.
Aske Juul Lassen, etnolog og lektor i aldringsfo­rskning, advarer om risikoen for at rende ind i personlige kriser, hvis man ikke har forberedt sig til livet som pensionist.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? For mange ældre kan økonomien blive et puslespil, men der er mange andre brikker, der skal lægges i en pensionska­bale.
FOTO: GETTY IMAGES For mange ældre kan økonomien blive et puslespil, men der er mange andre brikker, der skal lægges i en pensionska­bale.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark