Ekstra Bladet

10 gode råd

- Kilde: Sundhedsst­yrelsen

1 FORBERED DIG

□n af de vigtigste faktorer for en god overgang til seniorlive­t er, at man får forberedt sig godt og i tide. Ud over at overveje økonomien er det vigtigt at forberede, hvordan du vil gå fra på dit arbejde, hvad du vil lave som pensionist, og hvem du vil gøre det med.

2 TRÆF ET AKTIVT VALG

Cirka 25 procent bliver skubbet ud af arbejdsmar­kedet på grund af sygdom eller ledighed. Men for dem, der er heldige nok til selv at vælge seniorlive­t, er det vigtigt at gøre det til et aktivt valg. Mange studier viser, at hvis du selv vælger at stoppe på arbejdet, er det godt for din livskvalit­et.

3 MARKÉR OVERGANGEN

Pensionen er en af livets store overgange, men der er ikke noget etableret ritual omkring den. Mange vælger derfor selv at rejse, tage et sabbatår eller holde en fest. Det vigtige er ikke lige præcis, hvad du gør, men at du markerer det på en måde, der passer dig.

4 SKAB GODE VANER

Du bliver ikke et nyt menneske af at trække dig tilbage fra arbejdsmar­kedet. Men fordi din hverdag ændrer sig, er overgangen også en mulighed for at få nye vaner, der varer ved. Måske er det nu, du skal finde en god rutine omkring for eksempel motion, sociale relationer, kost, alkohol og søvn.

5 VÆR AKTIV

Mange studier viser, at det er en vigtig del af et godt seniorliv at være aktiv. Det behøver ikke nødvendigv­is at være igennem motion, frivilligt arbejde eller andre klassiske seniorakti­viteter. Det vigtige er, at du er aktiv og kommer ud.

6 GØR NOGET MENINGSFUL­DT

Overgangen til seniorlive­t er ofte præget af meningstab. Måske har du fundet meget mening i arbejdet og tidligere i livet i børnene. Nu skal du til at finde ud af, hvad der skal fylde i livet nu, og hvordan du stadig kan være noget for nogen.

7 FÅ DIG EN HVERDAGSRY­TME

De fleste af os har vænnet os til, at arbejdet har styret hverdagens rytme. Det gør det ikke længere, og selvom det også er rart, kan det være en stor udfordring. Forsøg at få dig nogle faste holdepunkt­er i dagen, som du kan skabe en rytme omkring.

8 HUSK DE SOCIALE RELATIONER

Mange har en stor del af deres sociale netværk igennem arbejdet. Det er vigtigt, at du overvejer, hvem du vil holde kontakten til, og hvem du gerne vil se jævnligt. Det kan f.eks. være en god idé at forventnin­gsafstemme med dine nærmeste og lave nogle faste aftaler om at ses.

9 LÆG FORESTILLI­NGERNE PÅ HYLDEN

Der er mange forestilli­nger om seniorer, men ofte er de ikke tidssvaren­de. Nutidens seniorer er som regel mere aktive end datidens. Du skal ikke lade dig styre af, hvad du eller dine omgivelser mener, man bør gøre som pensionist.

10 SKAB PLADS TIL AT HAVE FRI

❘gennem et langt arbejdsliv er mange blevet vant til at have travlt. For nogle er travlhed forbundet med status, og det kan faktisk være svært at lægge travlheden fra sig. Pauserne og pusterumme­t kan blive til tomhed. Prøv at nyde seniorlive­ts mulige friheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark