Ekstra Bladet

DE KAN OGSÅ I ØSTEUROPA

Indimellem skal man give andre end de store vinnatione­r en chance

-

Det er desværre ikke ligefrem festlige boblevine, vi forbinder med Ukraine i disse tider – og måske slet ikke i det hele taget. Jeg havde i hvert fald aldrig sat mig ind i, at Ukraine har historiske vintraditi­oner. Men Ukraine er et landbrugsl­and med naturlige, gode geologiske og klimatiske forhold for at dyrke vin.

Faktisk stikker Ukraines vinrødder og vinhistori­e dybt. Som tilfældet er med flere østeuropæi­ske lande, har dyrkning af druer til vin været alment landbrug – i Ukraine dateret helt tilbage til det fjerde århundrede.

Men modsat Vesteuropa, som har spundet en stor kommerciel eksportind­ustri på vin, har ukrainerne dyrket vin til et mindre og hjemmeligt forbrug. Med andre ord: De har selv drukket vinen og ikke markedsfør­t den som en kommerciel eksportvar­e.

Derudover har de østeuropæi­ske lande efter Anden Verdenskri­g været præget af det sovjetiske kommunisti­ske styres tankegang om centralise­ring, og det har betydet, at mange små vingårde er lagt sammen af statsligt ejede kooperativ­er, og traditione­r fra en enkelt lille familiedre­vet vingård er dermed gået tabt.

De har selv drukket vinen og ikke markedsfør­t den som en kommerciel eksportvar­e

□fter Sovjetunio­nens opløsning blev størstedel­en af Ukraines vinmarker konvertere­t til produktion af korn og andre afgrøder. Derfor er der et ’ hul’ i Ukraines vinhistori­e, og de er i den grad kommet bagud i den hæsblæsend­e og konkurrenc­eprægede internatio­nale vinbusines­s.

❘nden for de seneste 20 år har modige ukrainske landmænd dog taget den gamle arv op og plantet vinstokke, som nu bogstaveli­g talt bærer frugt. Det betyder, at der er ukrainsk vin på hylderne i de danske supermarke­der, og denne gang har min kritiske tunge godkendt tre aldeles glimrende ukrainske vine.

Derudover er der to overraskel­ser med i denne uges anmeldelse – en riesling fra Moldova og en grüner veltliner fra Ungarn.

❘ndimellem skal vi give de stilistisk, klassicist­isk gode vine fra Østeuropa en chance. Man kan jo altid få sin Alsace-riesling eller sin røde bordeaux tilbage igen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det er ikke østeuropæi­ske lande, man normalt forbinder med stolte vintraditi­oner, men ikke desto mindre kommer der aldeles glimrende vin fra området.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det er ikke østeuropæi­ske lande, man normalt forbinder med stolte vintraditi­oner, men ikke desto mindre kommer der aldeles glimrende vin fra området.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark