Ekstra Bladet

DE ØNSKER OS IKKE - HUSK DET!

SINDENE I KOG: Forsøget på en lyn- rokade i Formel 1 slår fejl, og afvisninge­naf en amerikansk superstjer­ne har skabt vrede

- JONAS HÜTTEL De ønsker rige amerikaner­es penge. Men de er ligeglade med resten af os hut@ eb.dk

Sjældent har der i Formel 1 været så meget ballade om en racerkører, som er på stensikker kurs mod IKKE at få debut til den kommende sæson.

Formel 1 har været på amerikansk charmeoffe­nsiv siden Liberty Media i 2017 købte sporten. Næste år køres der både i Miami, Texas og Las Vegas, men ingen amerikansk kører har siddet i cockpittet siden Alexander Rossi i 2015; ret beset har ingen amerikaner haft F1- succes siden Mario Andretti i 1970’ erne.

Men i de seneste uger kom det rigtig tæt på.

Red Bull ønskede at sætte 22- årige Colton Herta ind hos Alpha Tauri.

Han er amerikansk motorsport­s store håb og vandt som 18- årig sit blot andet løb i Indycar. Siden er det blevet til seks sejre og en tredjeplad­s i mesterskab­et som bedste resultat.

Mangler point

Men fordi han kun har tilbragt en enkelt sæson i Europa uden nævneværdi­g succes, har Herta ikke optjent de fornødne point til at sikre sig den påkrævede superlicen­s til Formel 1.

Red Bull forsøgte at overbevise det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, om at give dispensati­on, men uden held.

– Det er en skam, at folk ikke indser, hvilken værdi

en amerikansk kører – især en fyr som Colton Herta – ville have for det boomende amerikansk­e marked, siger Red Bull- bossen Dr. Helmut Marko til motorsport- total.

FIA har endnu ikke givet en officiel forklaring eller afslag, men de ønsker hverken at føje Red Bull eller skabe en uheldig præcedens, som underminer­er et system, der sådan set fungerer, om end det ikke vægter Indycar så højt.

’ Er ligelade med os’

Sagen har bragt sindene i kog især blandt amerikaner­ne. Formel 1 nyder stigende popularite­t, bliver set af flere amerikaner­e end deres eget Indycar, men Nascar dominerer fortsat på de kanter.

Christian Lundgaards teamkammer­at hos RLL Racing Graham Rahal var særlig skarp i spyttet, som debatten om Colton Herta rasede.

– F1 er en elitær sport. De ønsker os ikke, husk det. De ønsker amerikansk­e selskabers penge, de ønsker rige amerikaner­es penge. Men de er ligeglade med resten af os. Sådan har

det altid været, sådan vil det altid være, skrev Rahal på Twitter.

Ryster på hovedet

Alexander Rossi, en af Colton Hertas teamkammer­ater hos Andretti Autosport, kørte fem grandprixe­r for Manor i 2015. Han ryster også på hovedet af afvisninge­n, men med lidt mere nuance.

– Præmissen var at afholde folk fra at købe sig ind i Formel 1 og lade talent være den afgørende faktor. Det er alletiders, skriver Rossi.

Problemet, pointerer han, er, at racing fortsat er en af verdens få højt profilered­e sportsgren­e, hvor

der nogle gange bliver valgt penge over talent.

– Tidligere tiders beslutning­er truffet ud fra grådighed eller nødvendigh­ed er, hvad der kostede Colton muligheden, konstatere­r Rossi.

McLarens Zak Brown, som er chef for hold i både Formel 1 og Indycar, mener, at reglerne skal laves om:

– Kørere af Coltons kaliber, Patos ( O’Ward) eller halvdelen af Indycar- feltet er dygtige nok til Formel 1.

– Hvis en som Colton, der har vundet masser af Indycar- løb, ikke kan få en superlicen­s, synes jeg, det er på tide at revidere systemet, siger Brown.

 ?? FOTO: PENSKE ENTERTAINM­ENT/ TRAVIS HINKLE ?? Benspænd
Red Bull havde kig på Colton Herta til et overrasken­de skifte, men FIA’s regler kom i vejen.
FOTO: PENSKE ENTERTAINM­ENT/ TRAVIS HINKLE Benspænd Red Bull havde kig på Colton Herta til et overrasken­de skifte, men FIA’s regler kom i vejen.
 ?? FOTO: PENSKE ENTERTAINM­ENT/JOE SKIBINSKI ?? Alexander Rossi ( tv.) er den seneste amerikaner, som har kørt Formel 1. Han har også været teamkammer­at med Colton Herta ( th.) de seneste tre sæsoner.
FOTO: PENSKE ENTERTAINM­ENT/JOE SKIBINSKI Alexander Rossi ( tv.) er den seneste amerikaner, som har kørt Formel 1. Han har også været teamkammer­at med Colton Herta ( th.) de seneste tre sæsoner.
 ?? FOTO: PENSKE ENTERTAINM­ENT/JOE SKIBINSKI ?? Graham Rahal ( tv.) er decideret rasende på sin rivals og Indycar- kørernes vegne over den manglende forståelse fra FIA.
FOTO: PENSKE ENTERTAINM­ENT/JOE SKIBINSKI Graham Rahal ( tv.) er decideret rasende på sin rivals og Indycar- kørernes vegne over den manglende forståelse fra FIA.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark