Ekstra Bladet

SÅDAN HAR JØNKE ÆNDRET HA-TATOVERING

EFTER UDSMIDNING­EN: Den tidligere rockervete­ran betegner det som ’en velsignels­e’, at han blev smidt ud af HA

- METTE FLECKNER fleck@ eb.dk

Med en kreativ ændring af en stor HA- tatovering sender den tidligere rockervete­ran Jørn Jønke Nielsen en hilsen i retning mod Hells Angels; rockerklub­ben, han selv var med til at etablere på dansk jord ved årsskiftet til 1981.

Den tidligere toprocker figurerer på et billede siddende i shorts med bar overkrop og en joint i hånden på en træterrass­e på et ikke navngivet sted. Hans venstre overarm er prydet af den særegne tatovering.

Det ses i bogen ’ Engle og Sjakaler – Hells Angels i Danmark 1998- 2022’, som udkommer i dag.

Bogen er skrevet af Ekstra Bladets krimichef Carsten Norton og handler om de stridighed­er og konflikter, HA’ere var indblandet i, da Hells Angels havde sluttet fred med Bandidos som følge af den Store Nordiske Rockerkrig i midten af 1990’ erne.

Interne konflikter

Den dengang førende rockerklub, Hells Angels, blev udfordret i miljøet af ikke mindst indvandrer­bander, der skød op i den københavns­ke underverde­n. Det resultered­e i en række brutale sammenstød og drab, som beskrives i bogen sammen med en række af de personer, der har været bødler eller ofre. Eller begge dele.

Hells Angels har også været førende på interne konflikter, hvor retten til at bære vesten med det bevingede dødningeho­ved gang på gang har været til diskussion i HA- afdelinger­ne.

Heri indgår også fortælling­er om Jørn Jønke Nielsen.

I en alder af 60 blev han i november 2020 suspendere­t og siden smidt ud af Hells Angels efter en langvarig strid, der havde rod i et nyt HA- chapter i Kastrup.

I bogen ’ Engle og Sjakaler’ kommer Jønke med en lang udtalelse om sin exit fra det gamle broderskab og tiden derefter:

’ Fællesskab­et, broderskab­et og loyalitete­n var det vigtigste, men det forsvandt med årene og blev afløst af magtkampe, bagtale, begærlighe­d og enkeltpers­oners private agendaer.’

Han beskriver, hvordan han nu ser sin egen udsmidning som ’ en velsignels­e’.

’ I dag er der ikke meget andet tilbage end udbrændte fester, flokke af brødre, der som gidsler i en dårlig B- film fortsætter med at nedbryde det, som engang blev betragtet som verdens førende motorcykel­klub,’ siger han i bogen.

Det er HELT slut

Da Jørn Jønke Nielsen blev smidt ud af HA, var det i såkaldt ’ out’: det begreb, som tidligere har været betegnet som ’ bad standing’.

Han har aldrig lagt skjul på, at han synes, udsmidning­en var forkert.

Også andre førende HA’ere er blevet smidt på porten i forbindels­e med uenighe

Fællesskab­et, broderskab­et og loyalitete­n var det vigtigste, men det forsvandt med årene

der og konflikter. Flere af dem er siden optaget af andre rockerklub­ber, og der har da også været spekulatio­ner om Jønkes fremtid.

– Mange spørger, om jeg ikke skal med igen – en anden klub eller ... Det skal jeg ikke – og aldrig, slår han fast i ’ Engle og Sjakaler’.

Man kan regne med ABBA

Jønkes venstre skulder var prydet af Hells Angels’ motto AFFA ( Angels Forever, Forever Angels, red) .

For Jønke blev det ikke ’ forever’. Som reglerne foreskrive­r, skal HA- tatovering­er ved en udsmidning overmales.

AFFA er nu forvandlet til et lige så massivt ABBA.

– Det er i det mindste et band, man kan regne med, lyder det fra Jønke i bogen.

I dag er der ikke meget andet tilbage end udbrændte fester, flokke af brødre, der som gidsler i en dårlig B- film fortsætter med at nedbryde det, som engang blev betragtet som verdens førende motorcykel­klub

 ?? FOTO: POLITIKENS FORLAG ?? ’ Engle og Sjakaler – Hells Angels i Danmark 1998-2022’ er andet bind i fortælling­en om HA. Bogen er blevet til i samtaler med en række kilder fra eller med kendskab til miljøet, og en del er anonymiser­et. Desuden indgår en mængde skriftlige kilder, aktindsigt­er fra domstole og politirapp­orter fra bla Rigsarkive­t. HA har afvist at medvirke til bogen.
FOTO: POLITIKENS FORLAG ’ Engle og Sjakaler – Hells Angels i Danmark 1998-2022’ er andet bind i fortælling­en om HA. Bogen er blevet til i samtaler med en række kilder fra eller med kendskab til miljøet, og en del er anonymiser­et. Desuden indgår en mængde skriftlige kilder, aktindsigt­er fra domstole og politirapp­orter fra bla Rigsarkive­t. HA har afvist at medvirke til bogen.
 ?? ?? Ekstra Bladet dækkede indgående sagen, da Jønke blev suspendere­t og siden smidt ud af HA.
Ekstra Bladet dækkede indgående sagen, da Jønke blev suspendere­t og siden smidt ud af HA.
 ?? PRIVATFOTO ?? Nu er han ABBA- fan
’Angel Forever, Forever Angel’, AFFA, lyder mottoet hos Hells Angels. Men der er alligevel ikke altid tale om et ’ for evigt’. Ved en udsmidning skal HA- tatovering­er overmales. Jønke fandt denne kreative løsning.
PRIVATFOTO Nu er han ABBA- fan ’Angel Forever, Forever Angel’, AFFA, lyder mottoet hos Hells Angels. Men der er alligevel ikke altid tale om et ’ for evigt’. Ved en udsmidning skal HA- tatovering­er overmales. Jønke fandt denne kreative løsning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark