Ekstra Bladet

TOMME LØFTER FRA LANDBRUGET

-

Da Landbrug og Fødevarer for snart to år siden valgte svineprodu­cent Søren Søndergaar­d som ny formand, var der ikke mange, der forestille­de sig, at han ville stå i spidsen for et landbrug, som ville udlede færre klimagasse­r. Denne tvivl er til fulde indløst.

Klimaloven­s mål om en reduktion af vores samlede CO2- udslip på hele 70 procent i løbet af de næste syv- otte år bliver ikke nået, hvis ikke dansk landbrug for alvor omlægges.

Landbrug og skovbrug står for 35 procent af vores samlede udledning af klimagasse­r. Landbruget­s udledning af klimagasse­r falder ganske enkelt ikke. Tværtimod. I takt med at andre sektorer i samfundet sænker klimapåvir­kningen, stiger landbruget­s udledning procentuel­t. Masser af møder mellem landbruget­s parter og myndighede­rne har ikke bragt løsninger på bordet.

Det er først og fremmest den eksorbitan­t høje husdyrprod­uktion, der er medvirkend­e til landbruget­s tunge påvirkning af klimaregns­kabet. Hvis danske landmænd i stedet for at dyrke foder til dyr dyrkede mad til mennesker, ville meget se anderledes ud. 80 procent af vores dyrkede marker bruges til dyrefoder.

Bønderne må på skolebænke­n og lære meget mere om avancerede naturpleje­funktioner, som tilgodeser biodiversi­teten og skåner naturen så meget som muligt. Store arealer begyndende med de marginale jorder skal ikke længere dyrkes som marker, men plantes til med skov eller henligge som natur. Årtiers miljøsvine­ri til lands, til vands og i luften skal være en saga blot.

Ikke bare plages danske landmænd af kritiske røster, der ønsker mad frem for foder. Energikris­en har øget omkostning­sniveauet for den enkelte landmand. Det koster som en tommelfing­erregel 200 liter diesel at dyrke en hektar. Landbruget­s formand, Søren Søndergaar­d, forsikrer, at landbruget er løsningen på fremtidens energifors­yning. Men hans ord klinger hult. Man putter så at sige mere ind i maskinen, end man får ud.

Danmark skal have en egentlig landbrugs- og landborefo­rm med økologisk eller biodynamis­k islæt. Antallet af produktion­sdyr skal stærkt reduceres. Ellers kommer vi aldrig i mål med vores klimaregns­kab.

Holger Øster Mortensen Smedevej 6 Nexø

Antallet af produktion­sdyr skal stærkt reduceres. Ellers kommer vi aldrig i mål

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? En overvælden­de del af de afgrøder, de dyrkes på de danske marker, bliver anvendt som dyrefoder.
FOTO: FINN FRANDSEN En overvælden­de del af de afgrøder, de dyrkes på de danske marker, bliver anvendt som dyrefoder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark