Ekstra Bladet

ANSÆT EN DJØF’ER OG FYR TO ANDRE

□FT□R TR□ ÅR V□D MAGT□N Ubesvarede spørgsmål Som alle regeringer de seneste 40 år lover statsminis­ter Mette Frederikse­n nu færre regler i ældrepleje­n. Det er uklart, hvilke regler der skal væk

- Mads Kastrup

SOCIALDEMO­KRATIET vil indføre en regel om, at der ikke må laves flere regler.

Det kundgjorde regeringst­oppen med stor alvor på regeringen­s pressemøde i går.

Det mest sandsynlig­e er selvsagt, at det går grumme galt. Pludselig er administra­tionen af den velmente regel eksplodere­t i et omsiggribe­nde administra­tionscirku­s.

DET MINDER om, da Djøf – forbundet for jurister og økonomer – for godt et år siden kom med et forslag til at blive bureaukrat­i kvit: Ansatte i det offentlige skulle bruge ti timer mere om måneden på borgerkont­akt, lød det. Tilforlade­ligt, tænkte nogle. Indtil vanviddet gik op for dem. Der skulle indføres kontrol med fordelinge­n af offentligt ansattes arbejde for at komme kontrol med fordelinge­n af offentligt ansattes arbejde til livs.

ALLE DANSKE regeringer har erklæret bureaukrat­i og regeljungl­en i velfærdsst­aten krig. Og alle har tabt. De sidste 50 år er antallet af offentligt ansatte tredoblet. Og antallet af regler endnu mere. Den offentlige beskæftige­lse er også steget kraftigt under den nuværende regering. I 2020 og 2021 samlet set med 36.500 personer. Og langt de fleste i administra­tionen.

METTE FREDERIKSE­N har tabt stort set alle slag i sit forgæves forsøg på at øge mængden af varme hænder. Imens er de kolde gået i kroppen på systemet og fryser blodbanern­e mod velfærdsva­rmen til is.

Statsminis­teren erklærede i sin første åbningstal­e til Folketinge­t i 2019, at et opgør med overflødig­t bureaukrat­i er en hovedopgav­e for hendes regering.

I går erkendte hun egentlig bare, at hun har fejlet. Hvilket hun så også vil gøre med regelstopp­et.

FOR HVOR mange forvaltere skal der til for at kontroller­e og indsamle data om, hvorvidt reglen om regelstop nu også forvaltes fornuftigt og giver et ønsket resultat? Det svarer til at spørge, hvor mange embedsmænd der skal til for at skrue en elpære i, og her er svaret:

Så mange som muligt. Og en rammebevil­ling. Og en overenskom­st. Og en pensionsor­dning. Og et efteruddan­nelsesprog­ram. Og en sundhedsfo­rsikring.

SAMT EN konference. Og dertil en ordentlig stak rapporter, som afsøger problemati­kkerne ved samt innovation­en i og omkring, hvorvidt færre regler er bedre end flere regler. Og som sikrer GDPR samt afsøger kønsproble­matikker og stop- reglens grønne aftryk og en hel masse andet. DET ER TYDELIGT. Socialdemo­kratiet har mistet overblikke­t over eget forvaltnin­gsformynde­ri. ’ Indfører man en regel, skal en anden fjernes,’ lød det i går. Javel så? Hvad med en regel om, at ansættes en djøf ’ er et sted i det offentlige, skal der vinkes farvel til to et andet sted?

Socialdemo­kratiet har mistet overblikke­t over eget forvaltnin­gsformynde­ri

Hele tilsynet skal fungere på en anden måde, for det genererer helt utrolig meget skrivebord­sarbejde

Nu sætter vi foden ned og siger, at det her er skredet over for lang tid

Statsminis­ter Mette Frederikse­n vil – som en perlerække af sine forgængere – af med regulering­er og regler i det offentlige.

Når en regel kommer ind, skal en anden regel ud, lød det i går fra regeringen på et pressemøde med fire ministre.

Flere ting svæver dog i det uvisse efter pressemøde­t: Hvad er reglerne for at pille en regel ud, for eksempel? Hvem må gøre det, og hvor hurtigt skal en regel ud, når en anden er kommet ind?

Pressen prøvede ellers at få regeringst­oppen samt socialmini­ster Astrid Krag til at blive mere konkrete.

Vi har været elendige

– Hvordan skal ’en regel ind, en regel ud’ gennemføre­s?

– Du har helt ret i, at politikere har været elendige til at tage en regel ud, når de satte en ny ind, lød det fra finansmini­ster Nicolai Wammen.

– Og det er det, vi tager konsekvens­en af her. Reglerne er sikkert indført i den bedste mening, men det er blevet for meget. Nu sætter vi foden ned og siger, at det her er skredet over for lang tid, og det går ud over de ansatte og borgerne.

Socialmini­ster Astrid Krag var for år tilbage daværende ældreminis­ter fra Liberal Alliance, Thyra Franks, hårdeste kritiker.

Thyra Frank ville også have færre regler på ældreområd­et, og dengang bad Astrid Krag hende derfor om at komme med konkrete eksempler på regler, hun ville afskaffe.

Skosede andre

I går spurgte Ekstra Bladet derfor Astrid Krag, om hun selv kan nævne nogle konkrete regler, der skal fjernes nu:

– Ja, men lad mig starte med at sige, at min kritik af den tidligere regering var, at man ikke lod pengene følge med det stigende antal ældre og børn, lød det fra Astrid Krag.

– Med udspillet her har vi peget på den stigende registreri­ng i ældrepleje­n som ét sted: Kan man måske registrere afvigelser i stedet for, om fru Jensen er stået op i dag, eller hvad det nu kan være.

– Og hele tilsynet skal fungere på en anden måde, for det genererer helt utrolig meget skrivebord­sarbejde for de ansatte. Jeg har selv været med til at lave det tilsyn, vi har i dag, og vi har været alt for lidt opmærksomm­e på, at det kommer med en pris, hver gang vi laver en regel, lød svaret.

Vil finde 2,5 milliarder

Registreri­ngen af, om de ældre er stået op i dag, var et eksempel, som statsminis­teren selv har hørt om fra et plejehjem, hun tidligere har besøgt.

Regeringen kalder selvøvelse­n for et regelstop, og det er en del af en reform ved navn ’ Danmark kan mere 3’.

Sammen med en række andre tiltag som eksempelvi­s ’ tilbagerul­ning af bureaukrat­i’ i kommunerne gennem de seneste næsten ti år, skal det give 2,5 milliarder kroner, som regeringen vil bruge på varme hænder i velfærden.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Mette Frederikse­n på pressemøde­t i går, hvor hun afslørede, at der skal laves en regel om, at der ikke må laves flere regler.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Mette Frederikse­n på pressemøde­t i går, hvor hun afslørede, at der skal laves en regel om, at der ikke må laves flere regler.
 ?? ??
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Flere ting svæver i det uvisse efter pressemøde­t i går: Hvad er reglerne for at pille en regel ud, for eksempel?
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Flere ting svæver i det uvisse efter pressemøde­t i går: Hvad er reglerne for at pille en regel ud, for eksempel?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark