Ekstra Bladet

ADVARER KVINDER FØR VM

Kvindelige fodboldfan­s løber en særlig risiko under VM i Qatar, advarer dansk ekspert

- POUL FERDINAND pf@eb.dk

Kritikken af de tvivlsomme menneskere­ttigheder i Qatar er kun taget til, som vinterens forkætrede fodboldslu­trunde nærmer sig.

De rædselsful­de forhold for de migrantarb­ejdere, der har slæbt stenene til VM- arenaerne og generelt holder hjulene i gang i ørkenstate­n, er grundigt beskrevet. Ikke mindst i Ekstra Bladet.

Det samme gælder de horrible forhold for homoseksue­lle og en lovgivning, som reducerer kvinder til andenrangs­borgere.

Derfor advarer eksperter nu direkte kvinder, der rejser til VM som fodboldfan­s, om at passe godt på.

Det er særligt lovgivning­en omkring voldtægt, de såkaldte ’ Zina- love’, der vækker bekymring.

Her risikerer ofre for overgreb at blive anklaget for sex uden for ægteskabet. En forbrydels­e, der kan koste 100 piskeslag.

Helt håbløst

– Hvis personen, de anmelder, hævder, at der var tale om sex med samtykke, skal der ikke mere til for, at den forudrette­de kvinde kan blive retsforful­gt for sex uden for ægteskab, fortæller Rothna Begum, der er kvinderett­ighedsfors­ker hos Human Right Watch, til The Athletic.

En advarsel, der bør tages særdeles alvorligt, advarer Helle Malmvig, der er seniorfors­ker hos Dansk Institut for Internatio­nale Studier ( DIIS) overfor Ekstra Bladet.

Hun er i tvivl om, hvorvidt det overhovede­t er sikkert at rejse til Qatar som kvindelig fan. Blandt andet fordi undersøgel­ser viser, at risikoen for overgreb stiger ved store tilskuerbe­givenheder som et VM.

– Det er faktisk et sindssygt godt spørgsmål. Lovgivning­en er relativt klar, og her er kvinders stilling helt håbløs. Indgiver man eventuelt en voldtægtsa­nklage, risikerer man selv at blive anklaget for sex uden for ægteskabet, forklarer hun.

– Det er særligt slemt, hvis man er muslimsk kvinde, og sådan nogle kommer jo også til VM, ligesom mange migrantarb­ejdere har muslimsk baggrund. Men også som ikkemuslim­sk kvinde løber man en risiko.

Fortolknin­g under VM

Hun er spændt på, hvordan myndighede­rne hos den udskældte VM- vært vil håndhæve lovgivning­en under VM, hvor hele verdens øjne hviler på Qatar.

Derfor kan man forestille sig en ’ mildere’ håndtering af loven, som da en ung hollandsk kvinde for nylig slap for fængsel, men ’ blot’ blev deporteret, efter hun anmeldte en ’drug- rape’, hvor hun efterfølge­nde selv blev anklaget for sex uden for ægteskab.

– Jeg tror, at det værste, der vil ske under VM, er, at man bliver deporteret. Men det er selvfølgel­ig også slemt nok. Det vil jo efterlade en følelse hos kvinden af, at der slet ikke er blevet taget hånd om et alvorligt overgreb.

– Der er intet, der minder om behandling­en i det danske retssystem. Normen er, at kvinden er skyldig på forhånd. Det er et system på mandlige præmisser, lyder det fra Helle Malmvig, som erkender, at hun selv ville tøve med at anmelde et overgreb som kvindelig VM- turist i Qatar.

– Det er jeg ikke sikker på, at jeg selv ville. Det handler ikke kun om risikoen for selv at blive anklaget for noget.

– Men også, at man kan føle sig anklaget og under angreb i en ekstremt følsom situation. Det har man ikke brug, siger Helle Malmvig.

– Det er selvfølgel­ig op til hver enkelt. Men man skal vide, at man risikerer at blive dobbelt traumatise­ret af behandling­en. Men det handler jo også om overgrebet­s karakter.

– Hvis det er så alvorligt som med den hollandske kvinde, så skal man nok tage kontakt til det danske konsulat, lyder rådet til de kvindelige danske VMfans.

Indgiver man eventuelt en voldtægtsa­nklage, risikerer man selv at blive anklaget for sex uden for ægteskabet

 ?? FOTO: EGYPTIAN PRESIDENCY/ RITZAU SCANPIX ?? Mandsdomin­eret verden
Kvinders rettighede­r står ikke særligt højt på dagsordene­n for Qatars emir, sheikh Tamim bin Hamed al-Thani, der her modtager Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi.
FOTO: EGYPTIAN PRESIDENCY/ RITZAU SCANPIX Mandsdomin­eret verden Kvinders rettighede­r står ikke særligt højt på dagsordene­n for Qatars emir, sheikh Tamim bin Hamed al-Thani, der her modtager Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Kvindelige fodboldfan­s løber en særlig risiko i Qatar.
FOTO: JENS DRESLING Kvindelige fodboldfan­s løber en særlig risiko i Qatar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark