Ekstra Bladet

KRISEN ER METTES GAME- CHANGER

- Spidder Borgen

BETRAGT FORTSAT onsdag i næste uge som klart bedste bud på en valgudskri­velse. Og tirsdag 1. november som et tilsvarend­e nogenlunde ædrueligt gæt på, hvornår valget så bliver afholdt.

Men i disse dage sker der meget i verden.

Herunder ganske tæt på Danmark.

Og med mandag nats attentater på de tre gasrørledn­inger i Østersøen og den heraf følgende krise kan situatione­n pludselig eskalere, så vi alligevel ikke får et folketings­valg inden for tre- fire uger.

Det er alt sammen op til Radikale Venstre.

SOM BEKENDT har partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, sat statsminis­teren stolen for døren: Udskriv folketings­valg senest i forbindels­e med Folketinge­ts åbning – i modsat fald bliver du væltet. Det er efterhånde­n længe siden, at truslen blev udstedt, og verden ser anderledes ud i dag.

Direkte adspurgt bedyrer Sofie Carsten Nielsen ganske vist, at det er et ultimatum, der fortsat er gældende – verdenskri­se og rørledning­s- lækager upåagtet.

DET STORE spørgsmål er imidlertid, om den i forvejen meget popularite­ts- udfordrede radikale leder kan og tør fastholde synspunkte­t, hvis nu krisen bare tager til i styrke. Hen over de seneste dage er valgtrusle­n næppe blevet mere populær, end den var i forvejen.

Tør Sofie Carsten Nielsen være den, der midt i en historisk krise tvinger Danmark ud i valgkamp? Mange vælgere vil nok tænke, at politikern­e i et så alvorligt scenario burde koncentrer­e kræfterne om at håndtere krisen – frem for at turnere land og rige rundt med røde roser og andet politiker- merchandis­e.

INDTIL FOR få dage siden var regeringst­oppens plan selv at udskrive folketings­valget i den kommende uge – og dermed ikke fremprovok­ere en radikal mistillids­dagsorden.

Man kan ikke afvise, at den tilspidsed­e krise har fået Mette Frederikse­n til at ændre planer, så hun ikke frivilligt udskriver folketings­valg, men i stedet spekulerer i at udstille de radikale:

Enten falder de ydmyget til patten og dropper truslen. Eller også skal de forklare, hvorfor partiet lige NU – midt i en krise – mener, at det er det rigtige tidspunkt til at vælte den regering, de i øvrigt har støttet gennem de seneste godt og vel tre år.

DER ER selvfølgel­ig masser af argumenter for, at valg her og nu ikke gør fra eller til i forhold til den aktuelle krise.

Dels er det vanskeligt at drage andre konklusion­er, end at Danmark de facto allerede befinder sig i valgkamp, og at en officiel udskrivels­e af valget ikke gør nogen forskel i dén henseende.

Dels fungerer det jo heller ikke sådan, at en valgudskri­velse vil forhindre, at krisen bliver behørigt håndteret. Regeringen vil jo fortsat sidde der – ganske vist som et forretning­sministeri­um.

Og hele embeds- og myndigheds­apparatet vil kunne arbejde ufortrøden­t videre med at tackle krisen.

DET ÆNDRER imidlertid ikke på, at mange vælgere – herunder mange af de endnu uafklarede – vil opleve en valgudskri­velse som højst upassende i den aktuelle situation.

Man skal ikke tage fejl: For Mette Frederikse­n er situatione­n ikke så dum endda. Ikke sådan at forstå, at hun på nogen måde har ønsket krisen. Naturligvi­s ikke.

Det ændrer dog ikke på, at et Danmark i centrum for en højspændt internatio­nal situation alt andet lige vil være til den siddende regerings fordel.

Tør Sofie Carsten Nielsen være den, der midt i en historisk krise tvinger Danmark ud i valgkamp

OG HVIS de radikale fastholder valgtrusle­n trods de aktuelle omstændigh­eder, er krisen ikke nogen helt ueffen baggrundsm­usik for Mette Frederikse­ns foreståend­e valgkamp. Det vil muliggøre, at hun virkelig giver den i rollen som den erfarne og sikre statsminis­ter i en i øvrigt usikker tid.

Hele coronaforl­øbet er et vidnesbyrd om, at i dén rolle befinder Mette Frederikse­n sig allerbedst.

Og i dén forstand – og selvfølgel­ig helt kynisk betragtet – kommer krisen som en kærkommen håndsrækni­ng for en ellers trængt regering. Måske er der ligefrem tale om den gamechange­r, der kan forhindre et magtskifte.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Sofie Carsten Nielsen ( R) ( th.) truer stadig regeringen Mette Frederikse­n med et mistillids­votum, hvis der ikke udskrives valg senest ved Folketinge­ts åbning 4. oktober.
FOTO: JENS DRESLING Sofie Carsten Nielsen ( R) ( th.) truer stadig regeringen Mette Frederikse­n med et mistillids­votum, hvis der ikke udskrives valg senest ved Folketinge­ts åbning 4. oktober.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark