Ekstra Bladet

SOFIES ZIGZAG

NY FORKLARING PÅ KRAV OM VALG: Sofie Carsten Nielsen skifter begrundels­e for, hvorfor danskerne skal til valg. Nu er det for at forhindre en lang valgkamp

- BRIAN WEICHARDT bw@ eb.dk

Det ligger fast, at de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, vil have et folketings­valg udskrevet senest i næste uge.

Det, der til gengæld ikke ligger fast, er selve begrundels­en for valget. Den har skiftet en del gennem de seneste måneder.

Tirsdag aften skrev Sofie Carsten Nielsen på Instagram, at der er behov for et valg nu, fordi:

’ Vi ikke har brug for en otte måneder lang valgkamp. Vi har brug for et valg. Så vi kan komme videre fra valgkamp’.

’ Der skal bygges bro’

En valgkamp, som partiet i øvrigt selv skød i gang 2. juli i kølvandet på Minkkommis­sionens yderst kritiske rapport. Her begrundede Sofie Carsten Nielsen sit valg- ultimatum til statsminis­ter Mette Frederikse­n med, at rapportens konklusion­er gjorde det nødvendigt at ’ tage et politisk ansvar’.

’ Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketings­valg er en forudsætni­ng for det,’ skrev hun på Facebook.

5. august begrundede de radikale valget med, at dansk politik er sandet til:

’ Jeg synes, at vi kan konkludere, at vi ikke får lavet mere politik i det her folketing,’ sagde den radikale leder.

Magtfuldko­mmen

Siden da har de radikale dog selv indgået flere aftaler med regeringen, blandt andet om psykiatri og danskernes høje el- regninger. Men om det så ikke tæller som ’ politik’, er uvist.

10. august handlede begrundels­en især om regeringen­s magtfuldko­mmenhed:

’ Det har været for magtfuldko­mment og centreret om sig selv. Det handler om den måde, som et- parti- regeringen har bedrevet regeringsf­ørelse. Det skal åbnes op,’ forklarede Sofie Carsten Nielsen.

’ Luften skal renses’

Og på de radikales landsmøde 17. september skulle ’ luften renses’:

’ Vi skal have et valg. Vi skal have renset luften, og det var vores politiske konklusion på mink- rapporten,’ lød det fra partileder­en, der altså i aftes så begrundede valget med, at vi ikke skal ligge for længe i valgkamp.

Ekstra Bladet har bedt Sofie Carsten Nielsen forklare de forskellig­e udmeldinge­r. Det har partiet indtil videre afslået.

Jeg synes, at vi kan konkludere, at vi ikke får lavet mere politik i det her folketing

Vi skal have et valg. Vi skal have renset luften

 ?? ??
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Radikalt krav
Sofie Carsten Nielsen ( R) truer stadig regeringen Mette Frederikse­n med et mistillids­votum, hvis der ikke udskrives valg senest ved Folketinge­ts åbning 5. oktober.
FOTO: JENS DRESLING Radikalt krav Sofie Carsten Nielsen ( R) truer stadig regeringen Mette Frederikse­n med et mistillids­votum, hvis der ikke udskrives valg senest ved Folketinge­ts åbning 5. oktober.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark