Ekstra Bladet

SÅDAN OPDAGER DU EN LUDOMAN

ET STIGENDE PROBLEM: Ludomani rammer i særlig grad mænd og konsekvens­erne kan være enorme

- CAMILLA- MARIA BEHRENDT

29.500 danskere anslås at lide af alvorlige problemer med pengespil, mens 478.000 danskere har problemer med pengespil i en eller anden grad. Det svarer til ti procent af befolkning­en.

Problemet bliver mere og mere udbredt, og konsekvens­erne kan være dybt alvorlige. Alligevel kan det være svært at opdage ludomani, selv for de allernærme­ste pårørende.

– Det bliver kaldt den ’den skjulte afhængighe­d’. Det kan være helt vildt svært at spotte, fortæller Henrik Thrane Brandt, centerlede­r ved Center for Ludomani, og fortsætter:

– Hos os har vi siddet med mange par, hvor konen troede, at manden havde fundet en elskerinde, fordi han kom med mærkelige historier, var fraværende og kom sent hjem. Men så viste det sig at være spilafhæng­igheden, han skjulte. Ludomaner er gode til at skjule deres afhængighe­d.

Unge mænd hårdest ramt

Ifølge Henrik Thrane Brandt rammer ludomanien oftest mænd, og de seneste år er det begyndt særligt at ramme unge mænd, som går op i sport.

– Mænd er mere risikovill­ige, det ligger mere i deres dna. Derudover har spilindust­rien også traditione­lt appelleret mest til mænd, fortæller han.

Derudover kan afhængighe­den ramme på tværs af øvrige karakteris­tika.

– Ludomanien rammer bredt i alle samfundsla­g. Det rammer. Men ofte er spillet en strategi til at håndtere noget vanskeligt i livet, hvad end det er studie, parforhold eller diagnoser som depression, angst, ptsd eller adhd, der trykker.

Kæmpe konsekvens­er

Spilleafhæ­ngigheden kan have enorme økonomiske og personlige konsekvens­er, og det kan hurtigt komme ud af kontrol for den afhængige.

– Ludomani smadrer kærlighede­n mellem mennesker og bryder familier op. Man opbygger typisk en enorm gæld. Mange dropper ud af deres uddannelse eller mister deres job, fortæller Henrik Thrane Brandt og fortsætter:

– Nogle begår også kriminalit­et. De når derud, hvor de altid tror, at de kan løse problemet ved at vinde pengene tilbage. Det er derfor, at ellers lovlydige mennesker tager 5000 kroner i sportsklub­ben, hvor de er frivillige. Men de vinder ikke pengene tilbage. Spilindust­rien vinder altid.

De når derud, hvor de altid tror, at de kan løse problemet ved at vinde pengene tilbage

Svært at se en udvej

Langt de fleste, der bliver behandlet for ludomani hos Center for Ludomani, kommer til at leve et liv fri for spilleafhæ­ngighed efterfølge­nde. Men selvom der er en vej ud af afhængighe­den, er det ikke unormalt, at den afhængige slet ikke kan se en udvej, når det står værst til.

– Hele 43 procent af dem, der henvender sig til os, har haft tanker om at tage livet af sig, mens 13 procent faktisk allerede har gjort forsøget, fortæller Henrik Thrane Brandt.

De svære konsekvens­er rammer ikke kun den spilafhæng­ige, men også de mennesker, der er omkring vedkommend­e, ifølge Henrik Thrane Brandt.

– Omtrent 30.000 mennesker lider af alvorlig spilafhæng­ighed i Danmark. For hver af dem er der fem til seks pårørende. De pårørende bliver også dybt ramt, og deres mentale sundhed er også på spil.

 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: CLAUS BONNERUP ?? Alvorlig lidelse
Ludomani er en alvorlig lidelse, som kan ødelægge familier og relationer til andre.
ARKIVFOTO: CLAUS BONNERUP Alvorlig lidelse Ludomani er en alvorlig lidelse, som kan ødelægge familier og relationer til andre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark